Care e cea mai „poluată” încăpere din locuința ta, unde găsim principalele surse de poluare din casă și cum le poți elimina

Data publicării:
gospodină dă cu mopul în bucătărie Articol susținut de ING
Foto: Profimedia Images

Poluarea aerului nu provine exclusiv din mediul exterior, de la sursele de poluare cunoscute (fabrici, mașini etc.). În unele cazuri, s-a dovedit că aerul din casă e chiar mai poluat decât cel de afară. Trăim zilnic într-un amestec de poluanți emiși de materialele de construcție, mobilier, electrocasnice, produsele de curățenie, fumul de țigară și chiar odorizantele de cameră. Astfel, ne expunem, în propriile case, la o multitudine de surse de poluare: gătitul, curățenia și folosirea parfumantelor de cameră nu fac decât să încarce aerul cu mulți compuși chimici. Cercetările au arătat că bucătăria este, de pildă, una dintre cele mai poluante (dar și „murdare”, din punct de vedere al prezenței microbilor) locuri din casă. Celelalte camere și încăperi- sufrageria, dormitoarele, baia - „dispun” și ele propriile surse de poluare specifice.

Conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de BBC, 3,8 milioane de persoane mor anual ca umare a expunerii la așa-numita „poluare casnică”. Slaba aerisire a locuințelor este responsabilă pentru mai multe afecțiuni, precum astmul, pneumonia sau chiar cancerul de plămâni.

Astfel, cumva surprinzător, suntem cel mai mult expuși la poluare chiar în intimitatea propriei locuințe. Poluarea din interiorul casei se produce în urma unor activităților noastre curente și ca urmare a noxelor eliberate de obiectele de uz casnic devenite indispensabile vieții noastre moderne.

Subiectul a fost abordat în emisiunea „Planeta ești tu!”, de la Digi 24.

Dintre toate încăperile din locuință, bucătăria este cel mai mare „poluator”. Aerul din bucătărie este astfel poluat în special ca urmare a gătitului sau prăjitului de alimente. Practic, o persoană e mult mai expusă „particulelor fine”, în suspensie, din aer atunci când prepară o banală omletă în bucătărie decât dacă se află în centrul unui oraș. 

De altfel, bucătăria este și cea „mai murdară” încăpere din casă, fiind sursa celor mai multe culturi de bacterii.

În sufragerie sau dormitoare „poluarea” e provocată de acarieni, mătreață (de la om sau animale de companie), praf, fum de țigară, produse chimice de curățenie.

Poluarea din baie poate fi cauzată de apariția mucegaiului (ca urmare a umidității) și a produselor de curățenie.

În acest context, ING oferă creditul ipotecar Ecolife - o alegere sustenabilă pentru casa ta.

femeie dă cu spray pentru curățarea unei mese din casă

Foto: Profimedia Images

Principalele sursele generatoare de poluare includ vopseaua, tapetul de pe pereți, produsele plastice, parchetul, banalul spray sau chiar produsele de curățare: toate acestea elimină în aer compuși organici volatili. Spre exemplu, produsele de curățare convenționale conțin clor, amoniac sau solvenți pe bază de petrol, care pot provoca dureri de cap sau iritații.

Alți factori de poluare din locuințe includ: monoxidul de carbon (produs de sistemele de încălzire sau de fumatul în casă), oxizii sa dioxidul de azot etc. Inclusiv dioxidul de carbon reprezintă o sursă de „poluare” continuă, din moment ce acesta este produs cu fiecare respirație a „locatarilor” dintr-o casă.

Până și aparent banalele lumânări și bețișoarele parfumate eliberează, de pildă, particule toxice: particule de plumb, zinc, staniu si cadmiu, substanțe cu potențial cancerigen.

Cea mai sigură și la îndemână metodă de a elimina acești poluanți: ventilația constantă a încăperilor, care se poate face prin aparatură specială ori prin tradiționala „aerisire” - deschiderea ferestrelor.

 

Woman Looking Through Window
Aerisirea încăperilor este necesară în orice locuință. Foto: Profimedia Images

Praful e și el extrem de nociv sănătății: acarienii de praf se pot infiltra în salteaua și în lenjeria de pat, în canapele și fotolii și pot provoca alergii, astm sau pot chiar încetini funcțiile plămânilor, dacă sunt inhalați în mod constant, provocând probleme respiratorii. Spălarea frecventă a lenjeriilor și hainelor în apă fierbinte, schimbarea saltelei și curățarea frecventă a mobilierului ar putea ajuta la eliminarea particulelor fine de praf din țesături.

Umiditatea reprezintă o altă cauză majoră a problemelor dintr-o locuință, mai ales când este prea multă. Excesul de umiditate este produs de activitățile umane de zi cu zi: respirație, spălarea rufelor, gătit, uscatul rufelor etc. Iar o valoare mare a umidității creește riscul infestării cu bacterii și poate duce inclusiv la formarea de mucegai.

Umiditatea poate fi controlată prin implementarea unui sistem de ventilație corespunzător.

Acest articol este susținut de ING.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...