„Înapoi pe Pământ”. Capsula Orion a amerizat în Oceanul Pacific, după călătoria în jurul Lunii. Misiune de succes a NASA

Data actualizării: Data publicării:
ezgif.com-gif-maker (2)

Capsula Orion a NASA s-a întors pe Pământ, după ce a survolat la mică distanţă Luna. Capsula a amerizat cu succes în Oceanul Pacific. Misiunea are miză uriaşă pentru agenţia spaţială americană, care vrea să trimită din nou echipaje umane pe Lună. Reintrarea în atmosferă și amerizarea au fost transmise în direct de NASA.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 21.10 După ce a petrecut peste 25 de zile în spaţiu şi a survolat la mică distanţă Luna, capsula Orion a NASA a amerizat duminică în Oceanul Pacific, marcând finalul misiunii test Artemis 1, al cărei scop a fost să pregătească întoarcere oamenilor pe Lună în anii care vin.

Amerizarea a avut loc în largul insulei mexicane Guadalupe.

Capsula, care nu a avut niciun astronaut la bord pentru acest zbor test, a intrat în atmosfera terestră cu o viteză de 40.000 de km/h şi a fost nevoită să suporte o căldură de 2.800 de grade Celsius, adică jumătate din temperatura de la suprafaţa Soarelui, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Obiectivul principal al misiunii a fost să testeze scutul termic al capsulei, cel mai mare construit vreodată (cu un diametru de 5 metri).

Nava spaţială a fost mai întâi încetinită în coborârea sa vertiginioasă de atmosferă, apoi de o serie de nu mai puţin de 11 paraşute, până când a atins o viteză de circa 30 km/h în momentul în care a atins apa.

O navă a Marinei americane, USS Portland, a fost pregătită pentru operaţiunile de recuperare, pentru care NASA s-a antrenat de mai mulţi ani. Au fost de asemenea desfăşurate elicoptere militare şi bărci pneumatice.

ACTUALIZARE 19.53 Capsula Orion a amerizat cu bine, în poziția corectă, ajutată de cinci baloane gonflabile care s-au umflat și o mențin vertical.

ACTUALIZARE 19.50 Capsula Orion a amerizat în Oceanul Pacific. „Back on Earth”, a fost anunțul comentatorului de la NASA.

ACTUALIZARE 19.47 Au fost deschise parașutele principale.

ACTUALIZARE 19.46 Parașutele au fost deschise la altitudinea de 7 km.

ACTUALIZARE 19.44 Capsula își încetinește coborârea la viteza de 6 Mach, la altitudinea de 30 km.

ACTUALIZARE 19.42 Capsula a revenit din blackout, comunicațiile au fost restabilite. Se deplasează cu de 10 ori viteza sunetului.

ACTUALIZARE 19.39 Capsula intră în a doua perioadă de blackout. 

ACTUALIZARE 19.35 Capsula Orion a trecut cu bine zona de blackout, comunicațiile au fost restabilite. Se află la circa 90 km altitudine.

ACTUALIZARE 19.31 Capsula a intrat într-o zonă de „umbră”, comunicațiile sunt întrerupte pentru aprox. 4 minute.

--------------

Scutul termic al capsulei Orion - cel mai mare construit vreodată - va trebui să suporte la reintrarea în atmosfera Pământului, cu o viteză de peste 40.000 de km/h, o temperatură apropiată de jumătatea celei care există la suprafaţa Soarelui (2.800 de grade Celsius).

Amerizarea este programată sa aibă loc în largul insulei mexicane Guadalupe la ora 17:39 GMT (19:39 ora României), potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Succesul misiunii, care va dura în total puţin peste 25 de zile, este crucial pentru NASA, care a investit zeci de miliarde de dolari în programul american de întoarcere pe Lună, Artemis, care are drept scop pregătirea unei viitoare călătorii spre Marte.

Primul zbor de testare al acestui vehicul nou - de data aceasta fără astronauţi la bord - a fost până în prezent un real succes, însă abia în ultimele minute ale misiunii va fi îndeplinit principalul obiectiv al acesteia: testarea scutului termic al capsulei.

O navă a Marinei SUA, USS Portland, a fost pre-poziţionată pentru operaţiunile de recuperare a capsulei. De asemenea, vor fi desfăşurate elicoptere şi bărci pneumatice.

Nava spaţială va fi mai întâi încetinită de atmosfera Pământului, apoi de o serie de nu mai puţin de 11 paraşute, până când va ajunge la o viteză de circa 30 km/h la momentul lovirii apei. După amerizare, aceasta va fi lăsată în apă timp de două ore, mult mai mult decât dacă ar fi fost astronauţi la bord, pentru a colecta date.

"Vom vedea cum căldura este absorbită de capsulă şi cum afectează aceasta temperatura din interior", a detaliat Jim Geffre, responsabil pentru Orion în cadrul NASA.

Ulterior, scafandri vor ataşa cabluri de capsulă pentru a o remorca în interiorul navei, al cărei spate va fi parţial scufundat. Apa va fi apoi pompată, permiţând depunerea lentă a capsulei pe un suport prevăzut special în acest scop.

Operaţiunile sunt de aşteptat să dureze între patru şi şase ore de la momentul amerizării. Nava va lua apoi drumul spre San Diego, pe coasta de vest a SUA, unde capsula va fi debarcată câteva zile mai târziu.

Orion a doborât recordul de distanţă pentru o capsulă locuibilă, aventurându-se la peste 432.000 km de planeta noastră - mai departe decât au făcut-o vehiculele utilizate în cadrul misiunilor Apollo.

Orion nu a transportat de această dată niciun astronaut, scopul misiunii Artemis 1 fiind acela de a verifica siguranţa capsulei şi capacitatea ei de a transporta pe viitor echipaje umane.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...