Șoselele din România sunt pline de mașini care pot provoca oricând un accident. Aproape jumătate dintre autoturismele verificate în trafic de inspectorii RAR în primele șase luni ale anului aveau defecțiuni. Este vorba despre zeci de mii de mașini cu probleme din toată țara.
Șoferii au încercat diverse improvizații ca să păcălească inspectorii RAR.
De exemplu, acest bărbat s-a prezentat la inspecția tehnică având la una dintre roți o improvizație extrem de periculoasă, una dintre componentele sistemului de frânare era prinsă cu ajutorul unor coliere din plastic, iar în cazul unei frânări de urgență, cel mai probabil, nu ar fi funcționat.
Iar la RAR Vaslui, inspectorii au fost îngroziți când au văzut ce se afla sub caroseria unei mașini: piesele erau ținute împreună cu spumă și bucăți de carton.
Peste 37.000 de mașini au fost verificate pe șoselele din Romănia.
Aproape jumătate dintre mașinile verificate în primele 6 luni ale acestui an, de către Registrului Auto Român, au fost declarate neconforme, iar 2.500 dintre acestea aveau probleme la sistemul de direcție sau de frânare, ceea ce face ca pericolul de accidente să fie iminent.
Multe mașini periculoase au fost descoperite pe șoselele din București dar și din Ilfov, unde aproape 80% aveau tehnice sau în privința documentelor, iar 593 prezentau un pericol iminent de accident.
Cele mai multe mașini periculoase au fost descoperite pe șoselele din București și Ilfov, unde aproape 80% aveau probleme tehnice sau în privința documentelor, iar aproape 600 prezentau un pericol iminent de accident.
Principala problemă este că șoferii își repară singuri mașinile sau le duc la serviceuri neautorizate.
Claudiu Mija - șef departamentul ITP - RAR: Precizez că este foarte important ca inspecția tehnică periodică să nu fie considerată ca o primă verificare de mentenanță a vehicului și acesta să fie supus unei verificări înainte de a se prezenta în cadrul stațiilor de inspecție tehnică periodică, iar reparațiile ulterioare să se realizeze în cazul atelierelor de reparații autorizate de către rar.
Titi Aur - expert conducere defensivă: Când o mașină este scăpată de sub control, poate fi scăpată pentru că cel de la volan nu face ce trebuie sau pentru că mașina nu ascultă atunci când cel de la volan face ce trebuie. Și atunci reflectă foarte clar gradul de conștientizare sau de conștiință al șoferului, cât de sigur sau nesigur e din motivul tehnic-mașină.
În urma controalelor, șoferii au primit peste 12.000 de amenzi și au fost retrase mai mult de 10.000 de certificatele de înmatriculare.
Editor : A.P.