Registrul Auto Român emite de astăzi certificatul RAR Auto-Pass, obligatoriu la vânzarea maşinilor second-hand

Data publicării:
NThkNTE4YzY0YmQ4MWViNDhmZWJjZjc5ZDYyYzUxNw==.thumb
Certificatul RAR Auto-Pass este cea mai transparentă formă de informare a cumpărătorului care doreşte să fie vigilent. Sursa foto: Profimedia Images

Registrul Auto Român (RAR) emite, începând din 1 decembrie, certificatul RAR Auto-Pass, un document obligatoriu la vânzarea unui autovehicul, a anunţat instituţia într-o postare publicată, duminică, pe pagina sa oficială de Facebook.

„Vânzătorul care nu are nimic de ascuns şi vrea să dea dovadă de bună credinţă are tot interesul să solicite acest document de la RAR pentru a vinde autovehiculul în condiţii de transparenţă totală. Conceptul RAR Auto-Pass, document legiferat ulterior, a pornit de la cazurile de modificare a odometrului (valorii kilometrajului) care au luat amploare în ultimii ani, RAR încercând astfel să protejeze persoanele de bună credinţă care doresc să achiziţioneze o maşină şi să-i cunoască din start istoricul. În acest fel, manipularea odometrului va fi mult mai uşor de depistat. RAR Auto-Pass este un instrument prin care putem diminua sau limita acest fenomen de manipulare a unor date esenţiale care pot face diferenţa la comercializarea unui autovehicul”, a transmis Cristian Bucur, directorul tehnic al RAR.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Potrivit sursei citate, pentru eliberarea noului certificat nu este nevoie de prezentarea autovehiculului la reprezentanţa RAR

Certificatul RAR Auto-Pass este cea mai transparentă formă de informare a cumpărătorului care doreşte să fie vigilent.

„Documentul vă spune detalii esenţiale despre istoria vehiculului pe care urmează să-l achiziţionaţi. Documentul poate fi eliberat atât vânzătorului cât şi cumpărătorului, după ce vor fi introduse în aplicaţia digitală numărul de identificare al autovehiculului (VIN) şi câteva date despre solicitant, necesare pentru emiterea facturii şi a certificatului. În cazul în care despre un anumit VIN nu există nicio menţiune în bazele de date ale RAR, utilizatorul va primi gratuit un certificat de negaţie. În momentul în care sunt găsite date despre vehiculul în cauză, solicitantul va fi redirecţionat către pagina de plată şi, după confirmarea acesteia, va primi pe email certificatul”, precizează RAR.

Reprezentanţii RAR evidenţiază faptul că documentul care reprezintă garanţia RAR, organism tehnic al statului, conţine date autorizate importante despre istoricul vehiculului, respectiv: succesiunea citirilor odometrului furnizate de staţiile ITP sau de reprezentanţele RAR la care s-a prezentat maşina; date privind intervenţiile minore asupra vehiculului în atelierele autorizate (reparaţiile uşoare); date referitoare la reparaţiile efectuate în atelierele autorizate, ca urmare a unor accidente grave care au afectat sistemele de direcţie, frânare, structura de rezistenţă a vehiculului sau elementele de siguranţă pasivă; date legate de inspecţiile tehnice periodice şi de campaniile de rechemare lansate de producătorul vehiculului.

„Baza de date interogată pentru obţinerea certificatului RAR Auto-Pass este într-o continuă dinamică şi se populează cu informaţii, asta înseamnă că în timp vor fi disponibile din ce în ce mai multe detalii despre un vehicul, pe măsură ce acesta se prezintă la atelierele autorizate de reparaţii, la staţiile ITP sau la reprezentanţele RAR. Într-o fază ulterioară de dezvoltare, RAR Auto-Pass va putea oferi informaţii şi despre kilometrajul vehiculului înainte ca acesta să fi fost adus în România”, notează RAR.

Tariful pentru emiterea certificatului RAR Auto-Pass este de 42 de lei, iar documentul poate fi descărcat şi direct din platforma digitală dedicată, imediat după efectuarea plăţii, dar şi la orice moment ulterior, numai în perioada de valabilitate a certificatului (60 zile).

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale: „Eu declar suspendat acest acord şi...
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
Ea în colanți, el la bustul gol. Cum și-au început Katy Perry și Orlando Bloom anul 2025: „V-am descoperit...
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
Adevarul
O mamă din Ucraina, violată și torturată de 15 torționari ai lui Putin, a fost condamnată la 18 ani de...
Newsweek
Ministrul de Finanțe, vești proaste despre pensii în 2025. Ce șanse sunt să mai crească? Și când?
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025