Video Roata se reinventează. Cum vor arăta cauciucurile viitorului

Data actualizării: Data publicării:
cauciucuri

Tehnologia din industria auto trece la alt nivel. Anvelopele viitorului vor fi ecologice, vor comunica șoferilor diverse informaţii, își vor repara propriile defecte și vor fi capabile să își schimbe forma. Pana va fi istorie. Producătorii de anvelope au început deja să testeze noile tehnologii.

Încă de când inventatorul scoțian John Boyd Dunlop a dezvoltat prima anvelopă pneumatică în 1887, producătorii de cauciucuri au căutat în permanență noi modalități de a preveni penele și exploziile.

Francezii de la Michelin au venit de curând cu un nou concept. Denumită Uptis, tehnologia le permite anvelopelor să nu fie umflate niciodată. Prototipul este testat ca parte a unui program comun cu General Motors, iar scopul este ca producția în masă să fie lansată până cel târziu în 2024.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Însă acesta este doar începutul schimbărilor dramatice care în curând ar putea remodela, pe lângă anvelope, întreaga industrie auto, în moduri menite să ofere siguranță, performanță, economie, confort și durabilitate.

Producătorul german Continental are un conceput de cauciuc care se poate repara singur dacă sunt suferă vreo defecțiune. Pentru acest lucru este folosit un fluid care curge în jurul defecțiunii și o sigilează complet. Este posibil ca șoferul să nici nu observe că a existat vreodată o problemă, deși compania spune că în cele din urmă va fi nevoie de o reparație mai detaliată.

Găsirea unei alternative pentru cauciucul natural

Una dintre cele mai mari provocări din acest moment este însă găsirea de alternative pentru cauciucul natural. Industria auto crește atât de rapid, cu peste 80 de milioane de mașini produse în ficare an, încât continuarea în același ritm ar putea deveni o problemă.

În același timp există problema reciclării. În fiecare an, potrivit datelor industriei, aproximativ 200 de milioane de anvelope sunt aruncate în întreaga lume. Pentru că procesul de reparare este destul de dificil și costisitor, majoritatea ajung aruncate în depozitele de gunoi, unde sunt arse și nu mai rămâne decât un fum toxic.

Din această cauză, francezii de la Michelin au în plan să înlocuiască cel puțin 80% din cauciucul pe care îl folosește cu alte materiale mai ecologice. Intră în această categorie păpădia, pe care majoritatea oamenilor o consideră o pacoste, dar pe care cercetătorii din industrie o văd ca o componentă-cheie pentru viitorul anvelopelor.

Producătorul german Continental lucrează deja la înlocuirea cauciucului tradițional cu o materie pe bază de păpădie, despre care spune că ar putea fi în producție cel mai devreme în următorii 5 până la 10 ani.

Șoferii de astăzi vor putea observa și alte modificări. Anvelopele de rezervă de dimensiuni mari sunt acum o raritate, în timp ce mulți producători optează pentru kituri care pot fi folosite pentru a umple anvelopa cu o spumă care sigilează temporar toate defecțiunile. De asemenea, roțile se vor schimba pe măsură ce unii producători vor trece de la oțel la aluminiu și chiar la jante rezistente din fibră de carbon.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...