Justiţia germană a dat o decizie care ar putea declanşa un val de solicitări de despăgubiri din partea proprietarilor de mașini diesel

Data publicării:
noxe auto dieselgate
Sursa foto: Profimedia Images

Proprietarii de automobile diesel echipate cu un software non-autorizat ce reduce recircularea gazelor poluante ale vehiculului în funcţie, printre altele, de temperatura detectată, sunt îndreptăţiţi să primească despăgubiri din partea constructorului auto, a decis luni pentru prima dată Justiţia germană, informează Reuters. 

Această decizie vizează un software care garantează respectarea valorilor-limită stabilite pentru emisiile de oxid de azot numai atunci când temperatura exterioară se situează între 15 şi 33 de grade Celsius (denumită în continuare "fereastra termică"). Este vorba de un dispozitiv care este distinct de cel care a antrenat scandalul mondial denumit ''Dieselgate''. 

Curtea federală de justiţie (BGH), instanţa germană supremă în materie de drept penal şi civil, a decis luni că producătorii de automobile ar putea fi obligaţi, în anumite condiţii, să plătească proprietarilor de automobile diesel echipate cu un software non-autorizat despăgubiri cuprinse între 5% şi 15% din preţul de achiziţie al vehiculului. Decizia de luni este într-un dosar care vizează Volkswagen, marca sa Audi precum şi Mercedes-Benz, dar are implicaţii şi pentru procese similare fiind susceptibilă să declanşeze un val de solicitări de despăgubiri. 

Constructorii auto susţin că aceste dispozitive, care pot fi puse în funcţiune la anumite temperaturi, sunt necesare pentru a proteja motorul şi sunt conforme cu legislaţia. Însă tribunalele europene dau din ce în ce mai des dreptate proprietarilor de automobile şi grupurilor pentru protecţia mediului care cer rechemări la service şi despăgubiri pentru autovehiculele echipate cu astfel de dispozitive, notează Agerpres.

Decizia de luni a BGH reprezintă o modificare faţă de poziţia anterioară a curţii, potrivit căreia constructorii auto pot fi obligaţi să plătească despăgubiri numai dacă au instalat în mod intenţionat un dispozitiv ilegal. Aceasta după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că proprietarii au dreptul la despăgubiri chiar şi în cazul în care pagubele au fost provocate ca urmare a neglijenţei.

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...