Pentru început, vestea bună este că anul acesta tichetul are o valoare mai mare, de 6.500 de lei, faţă de 3.800 de lei cât a fost în anii precedenţi. Va putea fi folosit, însă, de sine stătător, pentru că statul a impus noi reguli: un singur tichet predat pentru o maşină nouă. Voucherul este transmisibil, dar numai o singură dată.
Primele vouchere alocate pentru programul Rabla din acest an vor fi distribuite peste o lună la unităţile REMAT din ţară. Între timp, proprietarii de maşini vechi au umplut internetul cu anunţuri de vânzare. Preţurile variază, dar se pot negocia.
În judeţul Iaşi, proprietarul unei maşini vechi este dispus să acorde voucherul pe care-l va primi:
„Proprietar: Dom'le eu am cerut 40 de milioane (4000 de lei, n.r.) ... Ne mai înţelegem, dar să vedem. Să iasă, să vedem ce iese.
Reporter: Îl lăsaţi la 30, da?
Proprietar: Da”
Alt proprietar de rablă, alt anunţ pe internet. Omul este din judeţul Călăraşi. Condiţiile şi preţul sunt, însă, aceleaşi.
„Reporter: Cam la cât ne putem întelege? Ca să ştiu la ce să mă aştept.
Proprietar: Păi am pus preţul. Preţul este pus pe internet.. La 30 de milioane”.
Timp de două săptămâni, proiectul se află în dezbatere publică.
Programul Rabla pe 2013 va include 20.000 de vouchere, din care 3.000 vor fi alocate firmelor. Bugetul va ajunge astfel la 130 de milioane de lei, cu 23,5 procente mai mic decât cel de anul trecut. În 2012, prin acest program s-au casat în total 45.000 de maşini mai vechi de zece ani şi s-au cumpărat 15.000 de automobile noi.