Carburantul pe care îl folosești pentru a-ți alimenta autoturismul joacă un rol foarte important în prelungirea duratei de viață a mașinii tale, dar și în performanțele acesteia pe șosea sau în cât de des ajungi cu ea la service.
Mecanicii au văzut mii de autoturisme cu probleme cauzate de folosirea unor carburanți de slabă calitate, chiar și la un rulaj sub 100.000 de kilometri. Tipul de carburant folosit la alimentare contează cu atât mai mult dacă îți dorești ca mașina ta să aibă o performanță sporită pe șosea și un consum rezonabil.
Dacă vrei să înțelegi care sunt diferențele între carburantul obișnuit și cel premium, dar și care sunt avantajele și dezavantajele utilizării fiecăruia, iată ce ar trebui să știi:
Importanța cifrei octanice a carburantului
Diferența, la nivel chimic, între carburantul obișnuit și cel de calitate superioară este dat de cifra octanică sau, în cazul motorinei, de cifra cetanică. Cifra octanică a carburantului reprezintă rezistența la autoaprindere, iar o valoare mai ridicată a acesteia se traduce printr-o putere mai ridicată, o ardere mai bună și o forță de tracțiune mai mare, deci un randament mai bun al motorului. Un carburant obișnuit va avea o cifră octanică de 95.
Pe de altă parte, în cazul carburantului premium, cifra octanică poate depăși 100. În luna octombrie, Grupul MOL a introdus o gamă nouă de carburanţi EVO, unde găsim Benzina EVO 100 Plus, un produs nou, îmbunătăţit, cu cifră octanică de minimum 100. Toţi carburanţii din gama EVO sunt noi, cu proprietăţi îmbunătăţite, care asigură o curăţare mai eficientă a motorului, concomitent cu o protecţie de durată.
Protecția motorului și injectoarelor
Însă poate cel mai mare avantaj pentru șoferii care alimentează cu carburanți premium este protecția sporită asupra motorului și sistemului de injecție. O problemă cu care se confruntă adeseori șoferii este reprezentată de înfundarea injectoarelor, din cauza depunerilor de carburant. Astfel de probleme pot fi prevenite cu ajutorul noilor carburanți din gama EVO, care îndepărtează cu până la 55% depunerile de pe motoarele mai vechi și de pe supapele sistemului de injecție, și cu până la 31% de pe motoarele din generația nouă. Niște injectoare curate și protejate înseamnă mai puține defecțiuni și mai puțini bani cheltuiți pe reparații.
În cazul motoarelor, testele arată că noul carburant EVO poate reduce depunerile cu până la 99% pentru motoarele pe benzinã mai vechi, și cu până la 45% pe motoarele diesel mai vechi, convenționale, fără turbocompresoare, în comparație cu carburanții obișnuiți de referință. Depunerile de pe componentele motorului, inclusiv din camera de ardere a acestuia, pot modifica, în timp, parametrii de funcționare a motorului, iar autoturismul nu va mai putea atinge performanțele sale nominale.
De unde vine această diferență? În primul rând, carburanții din gama EVO au fost creați printr-o tehnologie nouă și au un conținut special de aditivi cu ajutorul cărora se elimină depunerile și sunt protejate componentele motorului împotriva coroziunii. Rezultatul este un sistem de alimentare și un motor mai curat, cu o durată de viață a motorului prelungită semnificativ.
Performanță crescută și randament mai bun
Motorul unei mașini alimentate cu carburant premium cu o cifră octanică mai mare va avea mai multă putere, un randament mai mare și va funcționa mai bine, ceea ce înseamnă că autoturismul poate avea o performanță mai bună decât cea cu care ești obișnuit.
Puterea sporită pe care o dobândește mașina cu ajutorul carburanților EVO se datorează unei arderi mai bune în motor, iar șoferii vor observa randamentul îmbunătățit mai ales atunci când apasă pedala de accelerație, întrucât timpul de răspuns se îmbunătățește simțitor. Performanța crescută a motorului și durata de viață extinsă sunt avantaje de necontestat pentru orice șofer care își dorește să își mențină autoturismul într-o stare cât mai bună pentru mai mult timp.
Dacă nu vrei să faci compromisuri atunci când vine vorba despre mașina ta și îți dorești să o păstrezi ca nouă mai mult timp, un carburant premium te poate ajuta să îți reduci costurile cu defecțiuni care pot fi prevenite, să îmbunătățești performanța motorului autoturismului și să prelungești durata de viață a mașinii, astfel încât aceasta să funcționeze în parametri optimi chiar și la rulaje mari.