Titi Aur, fost pilot de raliuri și unul dintre cei mai experimentați specialiști auto din România, spune că miturile despre „cei mai proști” șoferi, mituri care circulă în fiecare mare oraș al țării, sunt de fapt niște idei preconcepute și s-a oferit chiar pe sine drept exemplu: când circulă în București cu mașina înmatriculată în Vaslui, este claxonat în trafic de ceilalți șoferi, dar dacă este cu mașina cu numere de București, nimeni nu are nimic de reproșat.
Miturile despre „cei mai proști șoferi” sunt oarecum false, spune Titi Aur. El a explicat cum se creează această imagine în rândul șoferilor. În orașele mari din țară - Cluj, Iași, București, Timișoara - localnicii știu să circule, iar cei care vin din județele limitrofe sunt mai timizi, nu prea nimeresc și atunci ai să auzi în Cluj că șoferii din Alba sunt cei mai proști, în Iași o să auzi că șoferii din Vaslui sau din Botoșani sunt cei mai proști, în Timișoara că cei din Caraș sunt cei mai proști etc. De ce? Pentru că e normal ca atunci când vii din localități limitrofe să nu te prea descurci și localnicii spun: Uite cum circulă! și așa apar miturile.
Întrebat dacă personal i se întâmplă să fie claxonat în traficul din Capitală sau i se dau flash-uri pentru că circulă prea încet, Titi Aur a răspuns că depinde cu ce număr este la mașină. „Având firma din Bârlad, din Vaslui, am și mașini cu număr de Vaslui. Când sunt cu număr de Vaslui, sunt claxonat. Când sunt cu număr de București, nu. Circulând în același mod: civilizat, zic eu. Deci, depinde de ce număr am la mașină”, a povestit Titi Aur.
„Civilizația a venit prima dată în Ardeal”
„Cert este că civilizația a venit prima dată în Ardeal, dar a ajuns și în București în ultimii ani”, consideră Titi Aur. „Se simte (în București - n.r.) față de cum era acum 10 ani, de nevoie, de voie au început să-ți mai dea prioritate când ieși din benzinărie, când ieși de undeva, pot să te mai lase de pe o bandă pe alta, nu te mai înjură, nu te mai claxonează chiar de la orice când sunt faze de-astea cu Vreau să trec și eu, lasă-mă puțin. Deci, a venit. Este insuficient, dar încet-încet a venit”, a declarat Titi Aur într-un interviu pentru emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Întrebat dacă ar interzice claxonatul în oraș, Titi Aur e categoric: „Cu siguranță da” și a povestit o pildă „interesantă” care ilustrează „năravurile” șoferilor: la un moment dat, era un taximetrist primul la semafor și când s-a pus semaforul pe verde, a și claxonat, cu toate că era primul.
Titi Aur a vorbit la Digi24 cum a devenit pilot de raliu, cum și-a luat carnet înainte de a împlini 18 ani și cum a avut prima mașină. A fugit apoi din țară, pe vremea lui Ceaușescu, frustrat că se oprea circulația iarna, iar benzina se dădea drămuită, pe cartelă, și nu putea conduce cât ar fi vrut. S-a întors în România clandestin, o adevărată aventură, pentru a-și lua iubita, actuala soție, și a fugit iar. Revoluția l-a prins în Franța și a decis să se întoarcă. A devenit pilot de încercare la Dacia, iar apoi, încet-încet, a luat-o spre antreprenoriat. În ciuda pasiunii pentru mașini, niciodată nu i-a pus un nume, o poreclă, mașinii lui, așa cum mulți șoferi obișnuiesc să facă. Titi Aur dezvăluie care au fost mașinile care l-au cucerit de-a lungul carierei și care este modelul lui preferat acum. Ne spune despre „regula fermoarului”, dar și despre câteva trucuri tehnice care ajută pentru a conduce în siguranță. Urmăriți interviul integral AICI.
Redactor: Luana Păvălucă