Între timp, scandalul Dieselgate ia amploare. Australia a anunţat că va începe să recheme în service toate cele 90 de mii de vehicule. Ieri, procurorii germani au descins la sediul companiei din Wolfsburg în căutare de probe. În încercarea de a limita efectele negative, cancelarul Angela Merkel a spus că Scandalul Dieselgate nu trebuie folosit pentru blamarea întregii industrii auto germane.
Poziţia Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA, în timpul audierilor din Congres, a fost categoric: Volkswagen a încălcat legea. Mai mult, oficialii au spus că situaţia este gravă, deoarece oxizii de azot emiși în cantitate mare de motoarele diesel, au efecte grave asupra sănătăţii oamenilor: cresc numărilor atacurilor de astm şi pot provoca alte boli respiratorii severe.
Christopher Grundler, director în cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA, spune că „Volkswagen a încălcat numeroase prevederi importante ale Legii Aerului Curat. Aceste încălcări sunt grave. Nu doar din cauza faptului că dispozitivele au dus la emisii excesive, de multe ori peste standardele admise, dar şi din cauza faptului că după ce emisiile crescute au fost descoperite, Volkswagen a ascuns datele de Agenţia pentru Protecţia Mediului, de Statul California şi de consumatori.”
Şeful Volkswagen SUA a pus întreaga responsabilitate pe umerii unor ingineri necunoscuţi.
„Din câte ştiu, compania nu a autorizat asta în nicio întrunire a Consiliului de Administraţie sau a Consiliului de Supraveghere”, a declarat Michael Horn, preşedintele Volkswagen SUA.
Chris Collins, congressman din New York: „Fie întreaga voastră organizaţie este incompetentă când vine vorba de proprietatea intelectuală, ceea ce nu cred, fie sunteţi complici cu toţii, până la cel mai înalt nivel, de o muşamalizare masivă care continuă şi astăzi.”
Peter Welch, congressman din Vermont: „O singură întrebare: Cum poţi să dormi noaptea? Cum poţi să te numeşti un membru al speciei umane când ai otrăvit cu bunăştiinţă planeta?”
Ancheta continuă şi în Germania, unde procurorii au făcut percheziţii la sediul Volkwagen din Wolfsburg.
„Am căutat dovezi pentru investigaţia noastră, dovezi care să ne ofere informaţii despre cine a fraudat testele de emisie şi de ce a fost făcută manipularea”, a declarat Klaus Ziehe, procuror-şef din Braunschweig.
Cancelarul Angela Merkel, în timpul unei reuniuni a partidului său, a spus că întreaga industrie auto germană nu ar trebui blamată pentru acţiunile Volkswagen. Germania este cel mai mare producător de autovehicule din Europa.