Cea mai mare cheltuială cu întreţinerea unei maşini o reprezintă costul carburantului. Şi cum media distanţei parcurse anual este de 15.000 de kilometri, la un consum mixt de 6 litri la 100 de kilometri, rezultă că un şofer cumpără în medie pe an 900 de litri de carburant.
Din acest an, preţul combustibililor e cu cel puţin 10 bani mai mare: cel mai ieftin sortiment de benzină costă acum 5,8 lei, iar cel mai ieftin sortiment de motorină depăşeşte 6 lei. Acest lucru se traduce printr-un cost total de peste 5.000 de lei pe an numai cu plata carburanţilor, cu 100 de lei mai mult decât anul trecut.
„Nimeni nu a spus că e ieftin să deții o mașină în România și atunci când vrei să cumperi o mașină trebuie să-ți și permiți să o întreții să o folosești. A avea o mașină nu este doar să pui benzină și atât”, spune Mihai Cune, business manager.
Dincolo de cheltuielile pe carburanți, proprietarii de maşini vor trebui să plătească impozite şi să încheie o poliţă RCA. Pentru maşinile de până la 1,6 litri, impozitul anual este de maximum 75 de lei, iar pentru o maşină de 2 litri ajunge la 200 de lei.
Tarifele pentru poliţele RCA au crescut în acest an, în medie, cu 15%. Cea mai iefină poliţă RCA costă 380 de lei, cu 20 de lei mai mult decât anul trecut, dar tarifele pot fi chiar duble în funcţie de compania de asigurări şi de dosarul şoferului.
În plus, dacă aţi cumpărat o maşină prin leasing, atunci veţi fi obligaţi să încheiaţi şi o poliţă de asigurare CASCO. Pentru un autoturism, tarifele încep de la 1.500 de lei pe an, dar se pot dubla sau chiar tripla, în funcţie de compania de asigurări.
În total, toate aceste cheltuieli depăşesc 2.000 de lei pe an. Împreună cu preţul carburanţilor, întreţinerea lunară a unei maşini ajunge să coste, în medie, 600 de lei pe lună.