Video A fost inventat primul picior robotic cu „mușchi artificiali”. Ce implicații are această tehnică pentru roboții umanoizi

Data publicării:
robotic leg
Foto: Captură video Max Planck Institute for Intelligent Systems YouTube channel

O echipa condusă de cercetători elveţieni a anunţat, luni, că a conceput primul picior robotic cu „muşchi artificiali”, un fel de buzunar umplut cu ulei, care îi permite să efectueze sărituri pe diferite suprafeţe, relatează AFP preluată de Agerpres.

Într-un videoclip care însoţeşte studiul, publicat în revista Nature Communications, micul picior robotic apare făcând mici sărituri într-un cerc acoperit cu iarbă, nisip şi pietre.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cercetătorii speră că tehnica lor va fi folosită pentru roboţi umanoizi capabili de „sarcini domestice plictisitoare”, a declarat pentru AFP Robert Katzschmann, coautor al studiului.

Echipa de cercetători a fost inspirată de faptul că corpul uman foloseşte aproximativ 600 de muşchi pentru a crea un robot capabil să meargă şi să sară în mod continuu.

Pentru a face acest lucru, ea a folosit ceea ce numeşte „muşchi artificiali”, cunoscuţi şi sub denumirea de actuatoari electrohidraulici.

Aceşti muşchi arată ca nişte pungi mici de congelare, ataşate la oasele metalice ale piciorului robotic. Umpluţi cu ulei şi echipaţi cu electrozi, muşchii artificiali se contractă şi se relaxează, mimând mişcarea unui muşchi animal.

Roboţii umanoizi obişnuiţi sunt fabricaţi cu motoare şi îmbinări metalice rigide similare celor utilizate pe liniile de asamblare industriale, a explicat Katzschmann, profesor de robotică la Şcoala politehnică federală din Zurich.

Aceşti roboţi industriali sunt mult prea grei, prin urmare periculoşi, şi prea scumpi pentru a fi folosiţi acasă, potrivit profesorului. Un robot domestic ar trebui să fie capabil nu numai să transporte, ci „şi să îmbrăţişeze sau să strângă mâna”.

Tehnica muşchilor artificiali are avantajul că foloseşte mai puţină energie decât un motor tradiţional atunci când genunchiul robotului este îndoit, potrivit studiului.

De asemenea, tehnica permite piciorului să abordeze terenuri dificile cu mai multă agilitate, potrivit cercetătorilor.

Cercetările în domeniul actuatorilor electrohidraulici sunt relativ recente.

Piciorul testat efectuează sărituri de 13 centimetri, sau 40% din înălţimea sa. Dar poate executa această manevră doar în cerc în această etapă, fiind conectat la o axă în jurul căreia se roteşte.

Un robot umanoid care să funcţioneze în întregime cu muşchi artificiali nu a fost încă realizat, chiar dacă profesorul Katzschmann consideră că producţia în masă a muşchilor artificiali, facilitată de costul scăzut al componentelor sale, ar putea accelera acest proiect.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
9.000 lei amendă pentru locuitorii care fac aceste lucrări la bloc. Mai mulți locatari amendați!
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu