Serviciul de geologie al Braziliei a anunţat descoperirea unei noi specii de dinozaur, care a trăit în deşert la începutul Cretacicului, transmite Reuters.
Potrivit cercetătorilor, noua specie, numită Farlowichnus rapidus, era un animal carnivor cu dimensiuni mici, similare celor ale unei păsări seriema din zilele noastre, având o înălţime de aproximativ 60-90 de centimetri.
Descoperirea a fost publicată în jurnalul ştiinţific Cretaceous Research.
„După distanţa mare dintre urmele găsite, se poate deduce că era o reptilă foarte rapidă, care alerga pe dunele străvechi”, a declarat serviciul de geologie într-un comunicat.
Cretacicul timpuriu se întinde în perioada cuprinsă între 100 şi 145 de milioane de ani în urmă.
„Urmele” fosilizate de dinozaur, aşa cum le numesc oamenii de ştiinţă, au fost observate pentru prima dată în anii 1980 de către preotul şi paleontologul italian Giuseppe Leonardi, în zona care în prezent este oraşul Araraquara, în statul Sao Paulo.
Leonardi a donat una dintre mostrele de urme, identificate în aşa-numita formaţiune Botucatu, un grup de roci formate de o veche dună, Muzeului de Ştiinţe ale Pământului din Brazilia (MCTer), în 1984.
Aceste dovezi sunt diferite de toate celelalte urme de dinozauri cunoscute, a declarat paleontologul Rafael Costa, de la MCTer.
Editor : Bianca Chirilă