Aproximativ 80% dintre gheţarii alpini ai Italiei riscă să dispară până în anul 2060, au anunţat, joi, Comitetul Italian de Glaciologie (CGI) şi filiala Greenpeace din această ţară, transmite agenţia ANSA, potrivit Agerpres.
În 30-40 de ani Italia, se va confrunta cu perioade de secetă din ce în ce mai intense, au declarat Greenpeace Italia şi CGI la încheierea primei etape a expediţiei lor comune pe gheţarul Forni din Parcul Naţional Stelvio din Dolomiţi.
Unul dintre gheţari pierde, prin topire, cu 50% mai mult din grosimea stratului său de gheaţă, comparativ cu anul 2022 şi riscă să dispară până în 2060, a declarat Guglielmina Diolaiuti, cercetătoare la CGI.
Tot ea mai precizat că „între 21 și 24 august gheţarul a pierdut 37 de centimetri din grosime, mai mult decât media, care a fost de șase centimetri pe zi”.
Jumătate dintre gheţarii de pe Pământ, în special cei de dimensiuni mici, sunt condamnaţi la dispariţie până la sfârşitul secolului din cauza schimbărilor climatice, conform unui studiu publicat în revista Science.
Studiul oferă cele mai precise proiecţii cu privire la viitorul a aproximativ 215.000 de gheţari din întreaga lume.
Autorii spun, însă, că încă este timp pentru evitarea unor schimbări majore.
„Cred că există o mică licărire de speranţă şi un mesaj pozitiv în studiul nostru, pentru că ne spune că putem face diferenţa, că acţiunile contează”, a declarat Regine Hock, coautoare a cercetării, potrivit Agerpres.
Editor : Bianca Chirilă