Românii care locuiesc în zone urbane puternic poluate, cum este cazul Capitalei, pierd în medie patru ani din speranța de viață, arată studiile efectuate la nivel european. Potrivit șefului Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, în România, anual, 25.000 de oameni sunt victimele directe ale poluării masive.
Nu este o noutate că în multe zone ale țării oamenii respiră un aer toxic iar incendiile din ultimele zile nu fac decât să crească nivelul de poluare. Totodată, acțiunile ilegale ale celor care aruncă gunoiul fără să se gândească la consecințe ori ard deșeuri în mod ilegal, în tot felul de locuri, contribuie la clasarea României în topul țărilor europene cu cea mai mare poluare a aerului.
În aceste condiții, cei care locuiesc în zone puternic poluate, cum ar fi în mediul urban, pierd aproximativ patru ani din speranța de viață din cauza poluării.
De exemplu, bucureștenii sunt expuși zilnic unor astfel de probleme, în special în ultimele zile, marcate de incendii majore și de scandaluri pe tema gunoaielor de pe străzile Sectorului 1.
Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, atrage atenția asupra numărului mare de persoane care mor anual în România din cauza poluării. Potrivit acestuia, până la 25.000 de români sunt în fiecare an direct afectați de poluare atmosferică din țară.
„Comparând cu Covid-19, poluarea este cam pe acolo, dacă nu puțin mai sus” în ceea ce privește numărul de persoane decedate, a spus Berceanu.
Potrivit acestuia, pentru ca situația poluării din România să se amelioreze este nevoie de o serie de decizii luate la nivel guvernamental, de la soluții pentru a combate poluarea și până la simpla activitate de colectare selectivă a deșeurilor, așa cum se întâmplă în țările civilizate.
Editor : Ioana Coman