Elena Lasconi a fost desemnată candidata USR la alegerile prezidențiale

Data actualizării: Data publicării:
ID267666_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Elena Lasconi, președintele USR. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

USR a organizat azi un congres extraordinar pentru a alege membrii Biroului Naţional şi candidatul partidului la alegerile prezidenţiale, competiție în care s-au înscris trei persoane: Elena Lasconi, Dumitru Stanca și Octavian Berceanu. Lasconi  a câștigat competiția cu peste 94% din voturi.

ACTUALIZARE 16.50 Elena Lasconi a fost desemnată candidata USR la alegerile prezidențiale.

Din cele 581 de buletine de vot utilizate, Elena Lasconi a primit 531 de voturi (94,31%), Octavian Berceanu - 25 voturi (4,44%), iar Dumitru Stanca - 7 voturi (1,24%).

„Nu m-am gândit niciodată în viața mea că o să ajung în punctul ăsta, dar cred că e bine. E un drum greu, de fiecare dată în viață drumul greu mi-a adus cele mai mari satisfacții”, a spus ea.

„Mă uit la voi şi simt speranţă. Speranţa că anul acesta împreună, uniţi, vom putea salva democraţia din România. Aţi văzut bine, după 9 iunie, ţara este roşie, avem un singur partid stat - PSD. Practic suntem pe cale să auzim o singură voce într-o Românie cu 19 milioane de români. Aceeaşi voce care a destrămat poporul vreme de 34 de ani şi care a gonit de aici de acasă alte cinci milioane de români”, a spus Lasconi.

„Eu sunt aceeaşi Elena, mă ştiţi, nu m-am schimbat. Sunt aceeaşi femeie din popor şi printre milioanele de români sunt şi eu o voce. Şi refuz să-i las pe alţii să-mi spună cine e România şi ce-şi doresc românii. România este ţara mea. România este ţara ta şi a ta şi a tuturor celor care simt că aici este acasă. Nu am să tac, refuz să fiu spectator. Nu accept oferta celor trei trandafiri roşii care ascund spinii umilinţei, dezbinării incompetenţei, minciunii, hoţiei şi corupţiei. Nu accept asta”, a continuat ea.

„Fac apel la partidele de dreapta să vină să susţină proiectul la prezidenţiale al USR. Spun asta pentru că singura prosperitate pentru România este dreapta, din punctul meu de vedere. În ceea ce îl priveşte pe domnul Ciucă, este militar de carieră, este un om cumsecade. Aş vrea să cântărească bine ceea ce se întâmplă cu PSD în ţară şi dacă nu vrea ca PSD să ajungă la Cotroceni, să vină să susţină un proiect de dreapta. Următoarea întâlnire va fi o întâlnire tete-a-tete cu domnul general Ciucă. Sunt omul dialogului”, a afirmat Lasconi.

„Noi nu o să impunem de la centru alianţe, fără a discuta cu colegii noştri din filiale, pentru am avut o experienţă neplăcută la alegerile comasate”, a mai spus ea.

Nicuşor Dan: Rămân partenerul USR-ului

ACTUALIZARE 11:32 Primarul capitalei, Nicuşor Dan, a declarat sâmbătă, la Congresul Extraordinar al USR, că „rămâne partenerul USR-ului în misiunea pe care şi-a stabilit-o” şi a transmis că, în opinia sa, dreapta este soluţia pentru România.

„Vreau să vă mulţumesc pentru toţi anii în care am colaborat, la toate nivelurile, şi cu parlamentari, şi cu colegii din Consiliul General, şi cu toţi aceia dintre dumneavoastră care aţi făcut campanie în stradă, strângere de semnături, o muncă extrem de intensă şi să vă asigur că eu rămân partenerul USR-ului în misiunea pe care şi-a stabilit-o”, a spus Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

Primarul Capitalei a vorbit despre „o luptă grea pentru face din România un stat cu instituţii” şi a susţinut că PSD este opoziţia la această schimbare.

„E o luptă lungă şi n-au trecut decât opt ani. E o singură luptă care contează România după '89, aceea de a face din România un stat cu instituţii, instituţiile alea să lucreze pentru oameni, în care lucrurile să se decidă, când este o comisie a statului român, lucrurile să le decidă chiar oamenii din comisia aia, cu conştiinţa lor, şi nu unii care înainte au stabilit deja ce se va întâmpla acolo. Sunt chestiuni de bază pe care le ştim cu toţii şi pentru care fiecare dintre noi a intrat în politică. Şi există un singur cuvânt care defineşte opoziţia la această schimbare, şi cuvântul ăla se numeşte PSD. Deci, pe scurt, asta este lupta şi, poate sunt mai pesimist decât Elena, durează. Dar de asta suntem aici, asta-i responsabilitatea pe care ne-am asumat-o fiecare dintre noi când am intrat în politică, pentru noi, pentru copiii noştri, să facem ca România să fie un stat al cetăţenilor şi care să dea fiecăruia din cele cinci milioane de oameni care au plecat de aici încrederea că, dacă se vor întoarce, vor fi respectaţi”, a susţinut primarul.

Nicuşor Dan a fost de părere că „dreapta este soluţia pentru România”, dar a precizat că este nevoie de o reconstrucţie a dreptei.

„Succes în congresul pe care urmează să-l aveţi, succes în deciziile pe care urmează să le luaţi. Eu cred în continuare că, cu toate multele, multele erori pe care le-a făcut, dreapta este soluţia pentru România. Cred că e nevoie de o reconstrucţie a dreptei, dar într-o reconstrucţie, la fel ca în orice fel de parteneriat, e nevoie de instituţii, de fiinţe care stau pe picioarele lor, şi de aceea e foarte important momentul pe care îl trăiţi azi. Vă doresc alegeri inspirate şi mult timp împreună”, a spus Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan a participat, sâmbătă, la congresul extraordinar al USR România, în care urmează să fie aleşi membrii Biroului Naţional şi candidatul partidului la alegerile prezidenţiale.

USR își desemnează candidatul la Cotroceni

La congres, care va începe la ora 10,00, sunt aşteptaţi 600 de delegaţi, potrivit Agerpres.

Comisia Electorală a USR a validat, joi, candidaturile a trei membri ai partidului care s-au înscris în cursa internă pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale: Elena Lasconi, Dumitru Stanca, Octavian Berceanu.

Elena Lasconi are 52 de ani, este de profesie economist, cu o carieră de 25 de ani în televiziune. Din 2020, este primarul USR al municipiului Câmpulung Muscel, funcţie în care a fost realeasă în 2024.

Dumitru Stanca are 59 de ani şi este cadru militar în rezervă, în prezent ofiţer de conformitate la o firmă privată din Bucureşti. Se ocupă de asigurarea conformităţii reglementărilor şi procedurilor interne cu legislaţia în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor.

Octavian Berceanu are 48 de ani şi este de profesie inginer. În prezent, este consultant pentru Banca Europeană de Investiţii în proiectul PNERP Moldova şi coordonează activitatea grupului de lucru pentru reforma în sectorul forestier. Octavian Berceanu a fost Comisar General al Gărzii Naţionale de Mediu în timpul guvernării PNL-USR.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a anunţat că aproximativ 200 de persoane s-au înscris pentru un loc din cele 24 din Biroul Naţional, pe diverse liste sau independenţi.

Imediat după alegerile locale şi cele europarlamentare din 9 iunie, preşedintele USR, Cătălin Drulă, şi-a anunţat demisia din fruntea partidului. După demisia acestuia şi-au depus candidatura pentru preşedinţia partidului zece membri USR, printre aceştia numărându-se Elena Lasconi şi Cristian Seidler.

În funcţia de preşedinte USR a fost aleasă Elena Lasconi, prin vot direct, de fiecare membru de partid, pe o platformă online, aşa cum prevede statutul.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pățania unui constănțean la bancomat: a vrut să scoată bani, dar aparatul a dat eroare și a plecat. Ce a...
Digi FM
Trei nume, pe lista scurtă de posibili înlocuitori ai lui Joe Biden, la alegerile prezidențiale din SUA
Pro FM
Dakota Johnson, la concertul Coldplay de la Glastonbury, după zvonurile privind despărțirea de Chris Martin...
Film Now
Will Smith, prima piesă rap după 7 ani: Când m-am simţit cel mai rău în viaţa mea, muzica a fost întotdeauna...
Adevarul
O iubire cât o viață. Marea poveste de dragoste dintre Ileana Stana-Ionescu și soțul ei: „Prima oară, nu mi-a...
Newsweek
Scumpiri pentru pensionari din 1 iulie. Cât costă un an vechime la pensie? Suma e uriașă
Digi FM
Ce înseamnă rezultatele alegerilor din Franţa pentru Le Pen, Macron şi Mélenchon
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Tom Cruise, fotografiat alături de Connor, fiul lui, la scurt timp de când Suri a renunțat la numele lui...
UTV
Limba romani a aparut pe Google Translate. Vezi ce alte limbi au mai fost implementate cu ajutorul...