Unul dintre românii aflați pe lista celor mai căutați infractori a fost prins în Italia. După ani de fugă, bărbatul suspectat că a furat sute de mii de euro de pe cardurile americanilor din Miami a fost capturat. Românul este fiul unui temut infractor din România. Tatăl său este autorul celui supranumit "jaful secolului" din 1996.
Stoica Daniel Alexandru este fiul autorului "jafului secolului" comis în 1996, când s-au furat bijuterii de 650.000 de euro.
În vârstă de 34 de ani, Stoica Daniel Alexandru, din Bucureşti, era urmărit internaţional aflat pe lista Most Wanted, după ce Tribunalul Bucureşti a emis pe numele lui un mandat de arestare preventivă pentru spălare a banilor încă din mai 2021.
El a fost prins de poliţiştii din Italia, după o colaborare cu cei din România şi cu procurorii DIICOT. În prezent se desfăşoară proceduri pentru aducerea acestuia în România.
Tribunalul Bucureşti a admis propunerea de valorificare anticipată, de către Agenţia Naţională de Administrarea a Bunurilor Indisponibilizate a mai multor bunuri mobile (4 autoturisme de lux) deţinute de către acuzat, au transmis procurorii DIICOT.
Faptele de care este acuzat Stoica Daniel Alexandru
DIICOT anunţa, în 6 mai 2021, că au fost făcute opt percheziţii domiciliare, la locuinţele unei persoane suspectate de spălare de bani.
”În cauză s-a reţinut faptul că, în luna octombrie 2020, autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii au trimis în judecată membrii unei grupări infracţionale organizate, din care făcea parte şi un cetăţean român, grupare specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice, respectiv operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificare de titluri de credit sau instrumente de plată şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Din cercetările efectuate de către autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii a rezultat faptul că, în perioada martie 2019 - iunie 2020, cetăţeanul român împreună cu ceilalţi membri ai grupării au desfăşurat activităţi de montare de dispozitive de skimming la ATM-uri de pe raza oraşului Miami Beach, extragerea datelor aferente cardurilor bancare, falsificarea instrumentelor de plată şi retragerea frauduloasă a sumelor de bani din conturile persoanelor vătămate”, comuncia la vremea respectivă DIICOT.
O parte din sumele de bani astfel obţinute au fost transferate de către suspect în România, pentru a se ascunde originea ilicită a acestora.
”Din cercetările efectuate în prezenta cauză a rezultat faptul că suspectul a ascuns provenienţa acestor sume de bani, prin încredinţarea acestora către diferite persoane, în scopul utilizării ulterioare pentru satisfacerea unor nevoi personale şi prin achiziţionarea, prin interpuşi, a unui număr de 5 autoturisme de lux. În urma percheziţiilor, au fost ridicate cele 5 autoturisme, cu o valoare de aproximativ 840.000 de euro, ce vor fi predate Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, precum şi 15 telefoane mobile, 3 laptop-uri, o tabletă, 3 carduri bancare, 3 carduri de memorie, 2 cartele SIM, 7 stick-uri de memorie, 2 HDD-uri, mai multe înscrisuri şi mai multe sume de bani”, mai afirmau procurorii DIICOT.
Editor : G.M.