Rămase fără turiști, pensiunile din Bucovina au găsit soluția pentru a-și salva afacerile
Data publicării:
Paștele era una dintre cele mai profitabile perioade din an pentru cei care au afaceri în turism. Pentru că aveau foarte multe cereri, pensiunile din Bucovina, Sibiu și Maramureș creșteau prețurile de cazare. Anul acesta, turiștii vor lipsi, iar patronii caută soluții ca să treacă peste criză.
Într-o pensiune agroturistică, de dimineața până seara, Doina Balasz pregătește cozonaci și pască. Folosește rețeta tradițională din Maramureș, pe care a învățat-o de la mama ei. Și-a schimbat meseria, după ce în ultimii 20 de ani a administrat pensiunea rămasă acum fără clienți.
Doina Balasz: "Pentru Paști am luat exact atâta cât pot eu să iau. Fiind o pensiune agroturistică sunt organizată pe stilul de demult, deci nu am spații de depozitare. Totul se întâmplă și se face proaspăt".
Pentru a-și găsi cumpărători, femeia s-a înscris într-un grup al micilor producători locali, format pe o rețea de socializare.
Adriana Curmei, fondatoarea grupului de producători locali: "Producătorul își postează produsele pe care poate să le ofere, oamenii își fac comenzile pe mesaje sau telefonic, iar livrările se fac la domiciliu de către producător".
Vânzările de pască și cozonacii nu acoperă pierderile înregistrate de pensiune după anularea rezervărilor pentru Paște.
Doina Balasz: "Legat de turism..., ce să zic? Noi sperăm că la un moment dat o să-și dea drumul, o să se repornească lucrurile. Nu o să fie din prima cum a fost odată, dar poate că nici nu trebuie să ne dorim asta. Cu siguranță o fost și o lecție de viață".