Video Mii de profesori au protestat în Capitală. „Am venit aici pentru România Educată pe care ne-a promis-o distinsul prim-dascăl”

Data actualizării: Data publicării:
INSTANT_PROTEST_EDUCATIE_9_IUN_002_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Mii de dascăli au protestat din nou, vineri, în Capitală. Cadrele didactice s-au adunat în Piața Victoriei, de unde au pornit în marș spre Palatul Cotroceni. În paralel cu protestul, la Palatul Victoria a avut loc o nouă discuție între sindicaliști și reprezentanții Guvernului, care au venit cu o nouă ofertă pentru salariații din învățământ.

ACTUALIZARE 15.30. Guvernul oferă din nou voucherele propuse inițial, de data aceasta fiind cerute de profesori, potrivit liderilor de sindicat. Ar fi vorba despre 1.500 de lei net în fiecare an în luna octombrie până în 2027, plus o creștere de salariu cu 45% de la începutul anului viitor, însemnând 600 de lei în plus pentru profesorii debutanți. Sindicaliștii au stat două ore și jumătate la negocieri la Palatul Victoria.

- „Suntem umiliți în continuu de 3 săptămâni și în continuare Guvernul ne ignoră. Noi nu suntem vinovați. Suntem umiliți cu salarii de muncitor necalificat”. 

- „Dvs. credeți că cu 20 de milioane se poate trăi? Eu l-aș întreba pe domnul Iohannis: dânsul ar putea să trăiască cu 4 milioane de lei și să îi dea etapizat în 3 ani? Păi eu mănânc de acum în 3 ani?”. 

- „Am venit aici pentru România educată! România educată pe care ne-a promis-o distinsul prim- dascăl! Eu sunt educatoare grad 1, 25 de ani vechime, un salariu de 4.500 de lei”.

ACTUALIZARE 10:50 Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat vineri pentru Digi24 că „vremea compromisurilor a trecut” și că nu sunt șanse ca greva să se încheie astăzi. Reprezentanții profesorilor urmează să meargă la o întâlnire la Guvern de la ora 12:00 unde vor cere „aplicarea în integralitate a grilei respective și o finanțare corespunzătoare a sistemului de Învățământ”. 

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: „20.000 de colegi vor veni din București și din întreaga țară. Mii de colegi sunt în momentul de față în mijloacele de transport din diferitele județe ale țării, vin cu toții către București. Revendicările sunt simple: demnitate, respect – sunt cele mai importante. Ne-am săturat să fim jigniți, să fim ignorați, lucruri care se întâmplă de peste 30 de ani. Am hotărât să spunem «Stop!» și să transmitem tuturor politicienilor că indiferent de presiunile lor, noi rezistăm. 

Răspunsul profesorilor (privind Memorandumul adoptat joi de Guvern – n.red.) este foarte ferm. Nu cred în promisiuni, în acorduri, memorandumuri. De fapt, în România nu mai poți crede nici că o lege poate fi pusă în aplicare. În momentul de față își doresc foarte clar ca toate revendicările de natură salarială să fie puse în aplicare rapid printr-un act normativ și nu la timpul viitor, ci acum”. 

Reporter: Ce tip de act normativ ar trebui să fie ca să mulțumească reprezentanții profesorilor? 

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: „E treaba Guvernului. Ordonanță de urgență, grilă de salarizare o au, știu care este reperul și ea poate fi aplicată în regim de maximă urgență. Dacă nu au bani, atunci să facă rectificare bugetară și să-și reprioritizeze cheltuielile la nivelul statului. Educația este importantă, mai presus de orice”. 

Reporter: Astăzi veți avea vreo întâlnire cu liderii Coaliției sau cu președintele României? 

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: „Avem o invitație de la Palatul Victoria la ora 12:00. Cunoaștem foarte clar ceea ce le vom transmite. Aplicarea în integralitate a grilei respective și o finanțare corespunzătoare a sistemului de Învățământ”. 

Reporter: Știm că profesorii nu sunt plătiți pentru zilele de grevă, încep tot mai mulți să se retragă din grevă. Câți sunt dispuși să mai rămână în grevă în aceste condiții? 

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: „În momentul de față, majoritatea colegilor continuă acțiunea de protest. Sunt și colegi care într-adevăr se retrag din grevă, pentru că băncile nu-i amână cu ratele în niciun caz, dar chiar dacă ei nu mai sunt în grevă, sunt alături de noi și nemulțumirile lor sunt aceleași ca și ale noastre. Așa cum am zis, îi transmitem și președintelui, le transmitem și celor din Guvern și parlamentarilor că noi rezistăm”. 

Reporter: Care sunt ultimele statistici, câți profesori participă în momentul de față la grevă? 

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: „Peste 70% din corpul profesoral”. 

Reporter: Ce le transmiteți elevilor care își fac griji în ceea ce privește examenele de Evaluare Națională pentru clasa a VIII-a, de Bacalaureat? 

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: „Să aibă încredere în noi și să înțeleagă că demersurile sunt legitime și acestea, dacă vor fi duse la bun sfârșit, și noi ne dorim acest lucru, școala românească va arăta cu totul și cu totul altfel”. 

Reporter: Există șanse ca greva să fie încheiată astăzi? 

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: „Nu”. 

Reporter: Săptămâna viitoare va continua? 

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: „Totul depinde de deciziile pe care poate să le ia Executivul și bineînțeles de ceea ce hotârăsc colegii noștri. Vremea compromisurilor a trecut”. 

Reporter: Este posibil să fie înghețat acest an școlar? Să fie amânate și mai mult toate examenele? 

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: „Nu mă gândesc la așa ceva în acest moment”.

Potrivit sindicatelor din Educație, protestatarii se vor strânge începând cu ora 11:00 în Piața Victoria. La ora 12:30, demonstranții vor pleca spre Palatul Cotroceni.

Aceștia vor urma traseul Bd. Nicolae Titulescu - urcare Pod Basarab - str. Grozăveşti - Bd. Geniului - sensul de mers dinspre Bd. Iuliu Maniu către Piaţa Răzoare, punctul final fiind Statuia Leu, de lângă Palatul Cotroceni, informează Agerpres. Protestul se va încheia la ora 16:00.

Guvernul a adoptat joi un memorandum prin care va garantează creșterile salariale ale profesorilor prin noua Lege a salarizării. Grila de salarizare va folosi ca sistem de referință salariul mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar.

Însă sindicatele spun că memorandumul nu are valoare juridică, motiv pentru care greva profesorilor continuă.

Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ Spiru Haret, a declarat pentru Digi24 că protestul de vineri va fi "proba de maturitate" a angajaților din sistemul de învățământ.

"Solicitarea mea este să participe masiv, venind cu demnitate să-și prezinte nemulțumirile, să se facă din nou auziți de cei care au putere de decizie", a spus sindicalistul.

"20.000 de oameni, aceasta este limita stabilită de Primăria și de jandermerie și poliție. Vom vedea mâine (vineri n.r.) câți vor veni acolo. Îi așteptăm pe toți. Uniți suntem puternici și vreau să manifestăm cu hotărâre și determinare", a adăugat el.

Potrivit unui comunicat transmis la începutul acestei săptămâni de sindicate, un număr de 134.007 de membri de sindicat, respectiv 86,93% din totalul celor care au semnat referendumul pentru declararea grevei, continuau protestul în data de 6 iunie.

Greva generală din educaţie a fost declanşată în data de 22 mai 2023.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri