DOCUMENT. Angajamentul politic al lui Ciucă și Ciolacu pentru profesori. Reacția sindicaliștilor

Data actualizării: Data publicării:
INQUAM_GUVERN_SEDINTA_NEGOCIERI_0006_INQUAM_Photos_Octav_Ganea-neacsu-ciuca-ciolacu-deca-1536x1024
Marian Neacșu, directorul general al Secretariului General al Guvernului, premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul a anunțat că va adopta joi un memorandum prin care va garanta creșterile salariale ale profesorilor acordate prin noua Lege a salarizării, în urma discuției cu reprezentanții sindicatelor din Învățământ. Viitoarea grilă de salarizare va folosi ca sistem de referință salariul mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, în urma discuției telefonice purtate cu reprezentanții sindicatelor din sistemul de învățământ. 

Memorandumul va fi adoptat în ședința Executivului de mâine, 8 iunie 2023, și va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. 

Garanțiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate și la nivelul Coaliției de guvernare, ai căror lideri și le-au însușit în cadrul unui Angajament politic”, arată un comunicat al Guvernului.

Premierul Nicolae Ciucă: „Așa cum ne-am angajat încă de la începutul dialogului cu reprezentanții profesorilor, prioritatea Guvernului și a Coaliției majoritare a fost și rămâne aceea ca toți copiii să beneficieze de un sistem de învățământ performant, iar dascălii lor să primească recunoașterea importanței lor în societate. 

De aceea, ne-am asumat astăzi, ca lideri ai Coaliției de guvernare, garanțiile solicitate de sindicate privind majorările salariale din viitoarea grilă din sistemul de învățământ. 

Mâine, Guvernul va aproba un memorandum prin care confirmăm decizia politică de majorare a salariilor din Educație. 

Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie”, arată mesajul președintelui PNL de pe Facebook. 

Liderul PSD Marcel Ciolacu:Ne aflăm într-un moment în care fiecare zi de întârziere poate afecta viitorul unei generații întregi de copii. Sute de mii de elevi și părinții lor trăiesc în continuare cu teama că nu își vor putea da examenele. Acest lucru trebuie să înceteze.  

Mi-am luat astăzi angajamentul alături de liderul PNL, Nicolae Ciucă, că viitorul Guvern va pune în aplicare creșterea salariilor din Educație având ca bază creșterea salariului profesorului debutant/ asistentului universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie.  

În ședința de Guvern de mâine, acest angajament va fi transpus sub forma unui Memorandum care consfințește decizia acestei guvernări de a pune Educația în centrul politicilor sale publice”, arată mesajul său pe Facebook.

Memorandumul poate fi consultat AICI.

Cei doi lideri ai Coaliției au înaintat și un angajament politic.

Reacția sindicatului FSLI

George Purcaru, vicepreședinte FSLI: „Am cerut un act normativ care să fie publicat în Monitorul Oficial și am cerut ca viitoarea lege a salarizării să nu fie etapizată pe un timp îndelungat, ci să fie dată din primul an, în 2024, dacă se poate în ianuarie. Noi ne menținem această cerință. Vom analiza foarte clar și acest text la memorandumului și vom vedea și ce efect juridic poate să aibă, pentru că nu vreau să rămânem doar la nivelul de promisiuni. 

Am avut foarte multe acorduri semnate, îmi aduc aminte de ultimul semnat cu mare fast la Alba-Iulia și care nu s-a respectat, prin urmare neîncrederea aceasta a crescut pe an ce a trecut și e firesc să cerem aceste garanții clare publicate în Monitorul Oficial, tocmai pentru a nu veni cineva să spună că n-a «semnat cu mine, nu am promis eu».

Nu acceptăm etapizarea creșterii salariale în 3 ani de zile, pentru că dacă facem o analiză clară ce înseamnă salariul mediu brut pe economie pentru un debutant la ce avem în momentul de față, veți vedea că diferențele nu sunt foarte mari, de aceea nu se justifică o etapizare pe termen lung, ci această aplicare a viitoarei legi a salarizării ar trebui să se facă în ianuarie 2024 sau cel târziu în cursul aceluiași an.

Până la această oră nu avem o invitație (la negocieri).

Nu se vorbește deloc de când și până când se va aplica acest principiu, ceea ce este foarte important, fiind o cerință prioritară pentru noi”

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, Marius Nistor anunţa, anterior miercuri, noi proteste ale reprezentanţilor din Educaţie, joi sau vineri, în Capitală, cu 20.000 de persoane, înainte de negocierile de astăzi cu ministrul Ligia Deca. În ce privește numărul persoanelor din învăţământ care au renunţat la grevă, Nistor precizează că s-au retras 15.000 de oameni, iar majoritatea nu sunt membri de sindicat. „Procentul este nesemnificativ şi nu influenţează legalitatea acestei acţiuni de protest, spune acesta.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri