Industria hotelieră se confruntă cu probleme legate de personal. Mulți dintre angajații din HoReCa au plecat în străinătate ori s-au reprofilat. Cea mai dificilă situație este pe litoral, unde la terase și restaurante nu mai are nici cine să gătească, nici cine să servească.
"Patronii intră în bucătărie, ca să țină locul bucătarilor sau au ajuns să servească ei la mese. Nu are cine să facă munca asta", a afirmat la Digi24, joi, Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT.
S-a ajuns la situația asta din mai multe motive: pandemia, nesiguranța locului de muncă și lipsa școlilor în care angajații din domeniul HoReCa să poată fi specializați.
Astfel, în căutarea unui loc de muncă stabil, angajații care lucrau în restaurante și terase au plecat în străinătate sau s-au reprofilat.
Cei mai mulți s-au îndreptat spre construcții, vânzări sau activități de secretariat, a spus Bărhălescu.
"E o mare pierdere, suntem forțați să căutăm oameni care să fie dispuși să învețe, dar garanția că vor rămâne este foarte mică", a adăugat vicepreședintele ANAT.
În lipsă de angajați români, mulți dintre patroni se orientează spre forță de muncă de la peste 6.000 de kilometri distanță, din țări precum Bangladesh, Sri Lanka sau Vietnam.
De regulă, cetățenii din Asia, care ajung să lucreze pe litoralul românesc se angajează ca electricieni, grădinari sau cameriste. Salariile pornesc de la 2.500 de lei pe lună pentru cameriste și pot ajunge până la 6.000 lei pe lună pentru bucătari.
Editor : Georgiana Marina