Exclusiv Nicușor Dan a explicat de ce este „o varianta ideală” ca referendumul să aibă loc odată cu alegerile prezidențiale

Data publicării:
Primarul Capitalei, Nicușor Dan.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Nicușor Dan a declarat, marți seara la Digi24, că sunt economisiți bani la bugetul local dacă referendumul să se desfășoare simultan cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Primarul Capitalei a mai explicat cum vrea să implementeze strategia antidrog și a adăugat că, din acele 7-10 milioane lei care ar fi fost folosite pentru organizarea separată a unui referendum, ar putea fi construit unul dintre cele 8 centre regionale care apar în Strategia Națională Antidrog a Guvernului.

Referendumul va avea loc. Întrebarea este dacă va avea loc pe aceeași infrastructură cu alegerile prezidențiale, adică în aceleași locații, cu aceleași secții de votare, pe aceleași liste, sau primarii de sector vor trebui să găsească în aceeași școală alte clase. (...) Este un proiect de lege inițiat de deputații de la PNL, care a trecut azi de Comisia juridică. O să fie pe ordinea de zi a Comisiei de Administrație luni și e posibil ca de mâine într-o săptămână să treacă de plen, să meargă spre o promulgare. E varianta ideală. Costă șapte-10 milioane de lei mai puțin, bani pe care noi îi economisim de la bugetul local. Multă lume mi-a mi-a spus că, legat de cea de-a treia întrebare cu strategia antidrog, că există în Strategia Națională Antidrog această idee de a face opt centre regionale pentru tineri care au dependență. Exact atât costă un un astfel de centru, șapte, 10 milioane de lei”, a afirmat Nicușor Dan despre subiect, marți la Digi24.

Dezechilibru în finanțarea PMB  și a primăriile de sector

Acesta a mai spus că proiectul a fost bine primit de toate cele trei partide, însă ridică problema finanțării Primăriei generale în raport cu cele de sector, chestiune pusă în discuție la referendum.

„Eu am propus cele două întrebări, grupul de consilieri PSD a venit cu cea de-a treia întrebare. Ideea a fost îmbrățișată de cele trei partide. Din punctul meu de vedere, această a treia întrebare vorbește de finanțarea de către Primăria Capitalei a unei în întregii activități în școlile din București, pe această chestiune a consumului de droguri. Această întrebare vorbește și de o finanțare de către Primăria Capitalei redeschide discuția despre cât de bine este finanțată Primăria Capitalei în raport cu primăriile de sector”, a mai explicat Dan.

Edilul general a vorbit despre multele responsabilități pe care ar dori să și le asume, cum ar fi metroul sau preluarea ELCEN, însă vorbește despre faptul că nu a avut mijloacele financiare ca să realizeze aceste lucruri.

„Sunt foarte multe responsabilități pe care eu mi-aș dori să mi le asum, de exemplu metroul sau preluarea ELCEN, numai că n-am avut mijloacele financiare până în momentul acestea și tocmai de fapt ăsta e în opinia mea. Asta este miza acelei întrebări, despre diferența de finanțare între Primăria Capitalei și primăriile de sector. (...) Una e ca Primăria Capitalei să aibă 15 miliarde de lei și să plătească chestiuni obligatorii la spitale și alta este ca împreună să avem 15 miliarde lei și să spunem că în doi ani cumpărăm ELCEN și în felul acesta unificăm sistemul de termoficare sau ne permitem să preluăm metroul, sau preluând metroul putem să avem același sistem de taxare și la suprafață și în subteran, sau să facem un mare spital care să preia din acele spitale care sunt cu risc seismic ridicat. Până acum din cauza acestei strâmtorări financiare primarii generali mai degrabă au cârpit decât să se gândească la proiecte” a conchis Nicușor Dan.

 

 

 

 

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri