Exclusiv Fechet: Sudul României riscă să se transforme într-o adevărată Sahara: „În fiecare an pierdem 1000 de hectare de teren arabil”

Data publicării:
pom in camp secetos
Sudul României riscă să se transforme în Sahara. FOTO: Getty Images

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a vorbit, joi, la Interviurile Digi24.ro, despre efectele schimbărilor climatice. Oficialul a declarat că România pierde anual 1000 de hectare de teren arabil, din cauza acestora, iar „sudul României va fi deșertificat complet, în 50 de ani, dacă nu întreprindem măsurile necesare”.

Alexandru Rotaru: Domnule ministru, este problema schimbărilor climatice, o problemă de siguranță națională?

Mircea Fechet: Problema mediului a fost, fără îndoială, dintotdeauna o chestiune de siguranță națională, pentru că atunci când discuți despre mediu, discuții despre poluare și prin constituție, românilor trebuie să le asigurăm un mediu propice și un mediu curat, un mediu sănătos. Când discutăm despre mediu, discutăm despre schimbări climatice și asta e o chestiune de siguranță națională, pentru că nu văd cum ar putea să nu fie atunci când știm că pierdem 1000 de hectare de teren arabil în fiecare an în sudul României.

Nu văd cum ar putea să nu fie atunci când constatăm că dacă nu gestionăm corespunzător resursa de apă dulce a României și nu mă refer doar la resursele supraterane, mă refer mai ales la la apa subterană, riscăm să o pierdem. Dacă secau fântânile o dată la 10 ani sau o dată la 20 de ani, acum, în fiecare vară, rămân fără apă. Iar viața fără apă nu doar că e complicată, dar ea nu poate exista. Comunități întregi se confruntă cu acest fenomen al lipsei resursei de apă și se adaptează așa cum pot.

Cred că suntem obligați, pe de o parte, să vorbim despre aceste lucruri, să spunem că dacă nu facem ceva, în 50 de ani sudul României se deșertifică complet. Dacă nu facem ceva, în 20 de ani vom avea o climă similară cu cea a Greciei, care pentru unii pare o bucurie la prima vedere. Ea, însă, vine la pachet cu foarte multe neajunsuri, pentru că o climă aridă înseamnă pierderi masive pentru agricultură, înseamnă disconfort termic, înseamnă oameni care vor avea de suferit. Ori în România, cu siguranță n-ar trebui să ajungă acolo și din acest motiv folosim toate instrumentele pe care le cunoaștem la momentul acesta, cel mai la îndemână fiind cel prin care încercăm să împădurim sudul României, pentru a încetini fenomenul.

Alexandru Rotaru: Care este viteza cu care se extinde deșertificarea?

Mircea Fechet: Pierdem 1000 de hectare în fiecare an. Asta e viteza cu care se extinde deșertul, după cum îl numim noi, Sahara Olteniei, din din sudul României. Este ca o molimă care se extinde. Sudul României riscă să se transforme într-o adevărată Sahara.

Am mai spus, dacă nu acționăm rapid, riscăm să pierdem pentru totdeauna (n.red.sudul României), pentru că un teren deșertificat complet e mult mai greu de readus la starea lui inițială decât în situația în care se face acest lucru mai din timp.

 

Editor : Alexandru Rotaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeia 'vândută' de Ceaușescu în cea mai periculoasă țară din lume, ca la târgul de sclavi: nu vrea să revină...
Digi FM
Vlad Voiculescu, părăsit de parteneră după ce și-ar fi făcut cont pe Tinder. Eurodeputatul a reacționat: „Nu...
Pro FM
Lidia Buble, problema de sănătate pe care a ținut-o secretă 2 ani: "Doctorul mi-a zis că nu are vești bune...
Film Now
Eddie Murphy așteaptă ca fiul lui și fiica lui Martin Lawrence să-l facă bunic: “Mă aștept ca acest copil să...
Adevarul
Saga Festival a adus și emoții, nu doar frustrări: „Rita Ora, te așteptăm de o viață!” VIDEO
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Mark Zuckerberg, surf în costum cu papion, cu o bere într-o mână și drapelul SUA în cealaltă: "La mulți ani...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
“Ai de-a face cu un dinozaur”. Ce creatură nu trebuie adoptată ca animal de companie, potrivit experților
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...