Live Text Rușii au distrus un pod din regiunea Cernihiv. Tată și fiică uciși într-un atac cu rachete la Zaporojie
Suntem în ziua 410 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Volodimir Zelenski vrea să obţină la summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc în iulie, invitaţia de aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, subliniind, în discursul său de sâmbătă seară, că fără Ucraina, NATO nu poate apăra Europa. Separat, forțele ucrainene lucrează pentru a întări liniile și pozițiile defensive de-a lungul graniței cu Belarus și Rusia, în timp ce peste 30 de copii s-au întors în Ucraina și s-au reunit cu familiile lor după ce au fost duși ilegal în Rusia, potrivit organizației ucrainene Salvați Ukraine. Campania Rusiei de distrugere a sistemului energetic unificat al Ucrainei în sezonul de iarnă „foarte probabil eșuat”, a declarat Ministerul britanic al Apărării, iar ucrainenii au marcat prima aniversare a unei lovituri cu rachete asupra gara Kramatorsk din estul Ucrainei, care a ucis cel puțin 58 de persoane, inclusiv mai mulți copii.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Rușii au distrus un pod în Cernihiv
ACTUALIZARE 18:55 Rușii au lovit podul peste râul Sudost din regiunea Cernihiv, justificând acest lucru prin faptul că acum va fi mai greu pentru sabotori să pătrundă în regiunea Bryansk, din Rusia.
Rusia recunoaşte că a lansat un atac cu rachete la Zaporojie, dar susține că ţinta a fost un depozit de combustibil
ACTUALIZARE 18:14 Ministerul Apărării rus susține că a lansat un atac cu rachete asupra oraşului Zaporojie, dar că ţinta a fost un depozit de combustibil, în contextul în care, potrivit Ucrainei, două persoane şi-au pierdut viaţa în urma bombardamentului.
„În zona oraşului Zaporojie, o rachetă de înaltă precizie a distrus un depozit cu 70.000 de tone de combustibil folosit de Forţele Armate ale Ucrainei în Donbas”, potrivit buletinului militar citat de Agerpres.
Potrivit Kievului, în timpul atacului rusesc asupra Zaporojie, unde în regiunea cu acelaşi nume se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, un bărbat de 50 de ani şi fiica lui de 11 ani au fost ucişi.
Salvatorii au scos-o în viaţă de sub dărâmături pe mama în vârstă de 46 de ani a fetei ucise şi care este grav rănită.
Trupele ruse controlează o parte din regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei), inclusiv centrala atomică, dar nu şi capitala regiunii.
Peskov acuză Occidentul de „isterie” în ceea ce privește anunțul Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus
ACTUALIZARE 14:35 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris duminică drept "isterică" reacţia ţărilor occidentale la planurile Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus, transmite EFE.
"Occidentul colectiv nu pare dispus să-şi amintească în vreun fel de tema armelor nucleare americane, staţionate aici în Europa, în jurul ţării noastre, dar optează pentru o reacţie isterică la planurile noastre de a construi silozuri pentru depozitarea armelor nucleare tactice pe teritoriu belarus", a susţinut el într-un interviu.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a recunoscut la începutul acestei săptămâni că intenţia de a desfăşura arme nucleare tactice în Belarus reprezintă un răspuns la extinderea NATO.
Citește continuarea AICI
Trupele rusești au bombardat regiunea Herson de 71 de ori în ultimele 24 de ore
ACTUALIZARE 14:00 Trupele rusești au bombardat regiunea Herson de 71 de ori în ultimele 24 de ore, a anunțat guvernatorul regional Oleksandr Prokudin în luna aprilie.
Potrivit acestuia, au fost trase în total 495 de obuze în toată regiunea Herson, care au lovit zone rezidențiale, linii electrice și un terminal de cereale din apropierea orașului Berislav. Guvernatorul a adăugat că 23 de obuze au vizat capitala regională Herson, lovind șantierul naval, potrivit Kyiv Independent. Nu s-au înregistrat victime, a precizat Prokudin.
Tată și fiică uciși de lovituri rusești în sud-estul Ucrainei
ACTUALIZARE 13:10 Un bărbat în vârstă de 50 de ani și fiica sa de 11 ani au fost uciși de atacuri rusești care au lovit casa lor din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, au anunțat duminică oficiali ucraineni.
"Inamicul a efectuat un atac cu rachete asupra Zaporojie și a ucis încă o familie ucraineană", a declarat pe rețelele de socializare șeful serviciilor de urgență din țară, Serghei Kruk. Fata a murit în timp ce era transportată cu ambulanța, a declarat primarul orașului, Anatolii Kurtiev, notează Agerpres.
Franța neagă prezența soldaților săi în Ucraina
Scurgerile de documente arată că SUA îi spionează atât pe ruși, cât și pe alți aliaţi importanţi (NYT). Ce conțin noile dezvăluiri
ACTUALIZARE 10:50 Seria de documente provenind de la Pentagon şi scurse pe reţelele sociale dezvăluie cât de adânc au fost penetrate serviciile de securitate şi de informaţii ale Rusiei de către SUA. Scurgerea de informații demonstrează cum a avut Washingtonul capacitatea de a avertiza Ucraina cu privire la loviturile planificate de ruşi şi oferă o evaluare a puterii maşinii de război a Moscovei, scriu jurnaliștii de la The New York Times.
Documentele scot în evidență informații care arată o armată rusă epuizată pe frontul din Ucraina şi un aparat militar profund compromis. Totodată, documentele conţin avertismente zilnice în timp real transmise către agenţiile americane de informaţii cu privire la momentul loviturilor Moscovei şi chiar la ţintele sale specifice. Astfel de informaţii au permis Statelor Unite să transmită Ucrainei informaţii cruciale despre cum să se apere, arată New York Times.
În același timp, scurgerea de informații, a crei sursă rămâne anonimă, dezvăluie evaluarea americană în privinţa armatei ucrainene, care se află, de asemenea, într-o situaţie dificilă.
Citește continuarea AICI
ISW: Forțele rusești folosesc artileria pentru a compensa capacitățile ofensive afectate
ACTUALIZARE 09:20 Un comandant susținut de Kremlin și fost oficial împuternicit de Rusia, Alexander Hodakovski, a declarat sâmbătă că comandamentul rus a decis să oprească aproape complet distribuția zilnică de muniție în zonele frontului unde nu există operațiuni ofensive active, potrivit Kyiv Independent.
Hodakovski, care acum supraveghează un batalion Vostok pro-Moscova, a declarat că lipsa artileriei pe linia frontului rezultă în parte din pregătirile pentru o contraofensivă ucraineană.
Institutul pentru Studiul Războiului a declarat în ultima sa actualizare că declarația lui Hodakovski indică faptul că „comandamentul rus trebuie să prioritizeze cu rigurozitate aprovizionarea cu muniție de artilerie din cauza penuriei”.
„Cererea ridicată de obuze indică faptul că forțele rusești se bazează încă foarte mult pe artilerie pentru a compensa deficiențele cheie în capacitatea de luptă, inclusiv abilitățile slabe de țintire ale Rusiei, capacitățile insuficiente de asalt la sol și disponibilitatea inadecvată a puterii aeriene în Ucraina”, a constatat ISW.
Forțele rusești folosesc artileria grea pentru a distruge așezările mai degrabă decât pentru a expune avioanele și piloții la apărarea aeriană ucraineană și pentru a minimiza pierderile potențiale înainte de a încerca să intervină cu infanterie.
Continuarea penuriei rusești de obuze de artilerie va submina capacitatea armatei ruse de a continua să compenseze celelalte slăbiciuni și limitări ale acesteia.
Washington Post a raportat anterior că, prin contrast, forțele ucrainene folosesc o treime din numărul de obuze față de cele rusești și că forțele ucrainene conservă obuze prin prioritizarea atentă a țintelor. Forțele ucrainene sunt mai precise în ceea ce privește țintirea, dar, de asemenea, probabil că beneficiază de faptul că se află în defensivă în majoritatea zonelor, deoarece operațiunile ofensive generează, de obicei, cerințe sporite de artilerie
20.000 de copii au fost luaţi cu forţa de Rusia, susține un consilier al lui Zelenski. Andrii Iermak a vorbit cu avocata Amal Clooney, soţia lui George Clooney
ACTUALIZARE 07:30 Amal Clooney, soţia actorului George Clooney, o avocată binecunoscută care este specializată în drepturile omului, a vorbit cu Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui Ucrainei, despre protejarea copiilor ucraineni şi tragerea la răspundere a Rusiei pentru presupusele sale crime de război comise împotriva lor, relatează CNN.
„Numai conform datelor oficiale, cel puţin 20.000 de copii au fost scoşi cu forţa de către armata rusă din teritoriile ocupate temporar (în Ucraina), fiind separaţi de părinţii lor şi plasaţi cu forţa în familii ruseşti”, a declarat Iermak într-o postare pe Telegram. „Propriii lor părinţi nu au nicio idee despre unde sunt copiii lor sau ce s-a întâmplat cu ei”, a adăugat oficialul.
Iermak a scris apoi pe Twitter că a vorbit cu Amal Clooney despre importanţa sprijinului juridic în cazul copiilor deportaţi. El a subliniat că pentru Ucraina este important ca toţi copiii deportaţi să fie aduşi înapoi, iar „criminalii ruşi” să fie traşi la răspundere.
Kievul va dezvolta noi metode pentru a proteja drepturile copiilor şi pentru a preveni viitoarele încercări de a le face rău, dă asigurări oficialul ucrainean.
Vladimir Putin este acuzat de Curtea Penală Internaţională de crime de război pentru deportarea a mii de copii ucraineni în Rusia şi pentru operarea unei reţele de tabere în care copiii au fost supuşi la „reeducare politică”.
La rândul ei, Amal Clooney şi-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina. Fundaţia Clooney pentru Dreptate – pe care avocata specializată în drepturile omului a fondat-o împreună cu soţul ei, actorul american George Clooney – a anunţat că va „lucra pentru a promova responsabilitatea şi a face dreptate pentru victimele crimelor internaţionale comise de Rusia în Ucraina”.
Oficialul ucrainean i-a mulţumit lui Amal Clooney pentru sprijin, făcând referire la un discurs pe care aceasta l-a ţinut în Consiliul de Securitate al ONU la scurt timp după ce Rusia a lansat invazia sa la scară largă în Ucraina, în februarie 2022. „Oamenii din Ucraina ştiu despre sprijinul dumneavoastră şi îl apreciază foarte mult. Mulţi oameni au auzit discursul dvs. şi tot ce aţi spus despre război şi despre ucraineni. Acest lucru este extrem de important, cu adevărat”, a declarat Iermak.
Volodimir Zelenski continuă să vadă Ucraina pe drumul spre aderarea la NATO
ACTUALIZARE 07:20 Volodimir Zelenski vrea să obţină la summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc în iulie, invitaţia de aderare a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, subliniind, în discursul său de sâmbătă seară, că fără Ucraina NATO nu poate apăra Europa.
„Este o plăcere să închei această săptămână cu rezultate bune pentru stat - în ceea ce priveşte armele, sprijinul internaţional, extinderea legăturilor noastre cu lumea şi mişcarea noastră spre NATO”, le-a spus Volodimir Zelenski compatrioţilor în alocuţiunea de sâmbătă seară, în care a făcut un bilanţ al celor mai importante demersuri diplomatice, notează Ukrinform.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„O decizie foarte importantă a fost luată săptămâna aceasta în Lituania în ceea ce priveşte principalele aşteptări de la summitul NATO programat la Vilnius”, a arătat Zelenski, care a fost invitat să participe la summitul din Lituania, unde Kievul speră să obţină garanţii ferme de securitate. Potrivit presei internaţionale, însă, aliaţii sunt deocamdată divizaţi în legătură cu acest subiect, iar SUA sunt cele care s-ar împotriva unei „foi de parcurs” care să fie un fel de anticameră pentru Ucraina.
„Seimas-ul lituanian (parlamentul) a recunoscut necesitatea de a invita Ucraina să devină membră NATO - de a o invita anul acesta, la summitul de la Vilnius”, a subliniat Zelenski, în acest context. „Mulţumesc poporului lituanian şi tuturor politicienilor lituanieni pentru că au înţeles situaţia actuală de securitate din Europa. Numai împreună cu Ucraina, Alianţa va garanta o protecţie reală a Europei împotriva oricărei ingerinţe în viaţa popoarelor - în frontierele existente şi în ordinea internaţională bazată pe reguli. Dar fără Ucraina, este dificil să ne imaginăm puterea”, a punctat Zelenski. El a mai spus că obiectivul Kievului coincide cu această decizie a Seimas-ului lituanian şi va lucra în săptămânile viitoare pentru atingerea acestei ţinte.
„Cel mai important lucru, vizita în Polonia”
Zelenski a declarat însă că cel mai important eveniment care a marcat această săptămână a fost prima sa vizită oficială de la începutul războiului în Polonia vecină şi a scos în evidenţă sprijinul extraordinar al Varşoviei. Zelenski a anunţat că toate tancurile trimise de Polonia, inclusiv cele Leopard, sunt deja în Ucraina şi au fost încheiate noi acorduri privind trimiterea a 200 de transportoare blindate pentru trupe, 100 acum şi 100 mai târziu. „De asemenea, avem nevoie de mortiere autopropulsate, rachete suplimentare, MiG-uri”, a menţionat Zelenski.
În plan civil, preşedintele ucrainean a spus că au fost încheiate acorduri importante privind economia, iar Polonia se va ocupa în special de reconstrucţia Harkovului. În această primă vizită oficială, Zelenski a mers însoţit în Polonia şi de prima-doamnă Olena Zelenska, menţionând că ea s-a implicat pe partea de proiecte umanitare şi medicale. Astfel, medicii ucraineni sunt instruiţi de colegii polonezi în domeniul îngrijirii complete a pacienţilor cu arsuri şi al evacuării aeriene de urgenţă a răniţilor, inclusiv în zonele de război. „Zeci dintre medicii noştri au finalizat deja sau urmează în prezent o astfel de pregătire. Proiectul va continua cu formarea în domeniul reabilitării şi cu formarea psihologilor ucraineni”, a anunţat Zelenski, exprimându-şi recunoştinţa faţă de „fraţii şi surorile poloneze” care sunt alături de ucraineni în toate domeniile, cu un „sprijin constant, divers şi pe scară largă”.
Ce a mai obținut Ucraina în această săptămână
Zelenski a mai anunţat că SUA au acordat Ucrainei în această săptămână al 35-lea pachet în materie de apărare, constând în rachete pentru sistemele Himars, rachete pentru apărare aeriană, proiectile de artilerie, protecţie pentru vehicule blindate şi alte elemente de sprijin.
De asemenea, sprijinul german pentru Ucraina a crescut cu 200 de milioane de euro în această săptămână, fiind bani pentru investiţii în Ucraina. „Este vorba, în special, despre proiecte ale companiilor germane care vor contribui la stabilitatea noastră economică şi, în consecinţă, socială”, a menţionat Zelenski.
La rândul său, Olanda a anunţat un pachet de peste 270 de milioane de euro care include asistenţă pentru redresare, asistenţă umanitară, sprijin neletal pentru apărare şi sprijin pentru justiţie, pe care Zelenski l-a calificat drept „foarte important”, explicând că este pentru „a colecta dovezi ale crimelor ruseşti şi pentru a crea un registru al daunelor cauzate de agresiunea rusă”. La rândul lor, Danemarca şi Norvegia lucrează la un pachet comun de asistenţă cu obuze pentru artileria ucraineană, a spus Zelenski.
„Există noi decizii de sancţiuni din partea Australiei şi Noii Zeelande”, a mai menţionat liderul de la Kiev, mulţumind tuturor pentru sprijin şi ajutor.
Cele mai importante informații din ziua precedentă:
- „Un coşmar pentru cei cinci ochi”. O nouă scurgere de documente clasificate detaliază secrete de securitate ale SUA
- ISW: Presupusa scurgere de documente de război clasificate evidențiază teama rușilor față de viitoarea contraofensivă ucraineană
- Noi legi la Moscova. Parlamentarii ruşi au propus pedepse mai dure pentru terorism şi sabotaj
- Ucraina va relua exporturile de energie electrică către Europa după o pauză de şase luni
- Medvedev atacă din nou Kievul: Actualul stat ucrainean nu interesează pe nimeni
- Două avioane rusești, interceptate de prima misiune română cu aeronave F-16 în Țările Baltice
- 31 de copii ucraineni se întorc acasă după ce au fost duși ilegal în Rusia
- Ministerul britanic al Apărării: Rusia „foarte probabil” nu a reușit să degradeze sistemul energetic al Ucrainei
Editor : M.D.B.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News