Zelenski merge în Franța săptămâna viitoare. Macron: O să spun foarte precis cum ajutăm Ucraina în continuare

Data publicării:
Preşedintele francez Emmanuel Macron și președintele ucrainean Volodimir Zelenski
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat, marți, că omologul său ucrainean Volodimir Zelenski va asista pe 6 iunie în Normandia la aniversarea a 80 de ani de la debarcarea aliată în Franţa, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

„Voi avea ocazia, când preşedintele Zelenski va veni în Franţa cu ocazia D-Day săptămâna viitoare, să-l primesc şi să mă exprim atunci foarte precis pentru a anunţa ce vom face” mai mult în continuare pentru a sprijini Ucraina în faţa agresiunii ruse, a spus Macron la o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, desfăşurată la castelul Meseberg în apropiere de Berlin.

Pe de altă parte, el a refuzat să comenteze anunţul eronat al comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, privind încheierea deja a unui acord între Kiev şi Paris pentru trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina.

„Nu voi face comentarii asupra a ceea ce au fost comunicaţii necoordonate şi nefericite”, a răspuns Macron unei întrebări pe acest subiect.

Ministerul ucrainean al Apărării a rectificat marţi informaţia oferită în ziua precedentă de generalul Oleksandr Sîrski, cu privire la sosirea iminentă în Ucraina a unor instructori militari francezi. „În prezent continuă discuţiile cu Franţa şi cu alte ţări asupra acestei chestiuni”, afirmă Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat, precizând că această instituţie împreună cu Statul Major al armatei ucrainene au început pregătirea documentelor pentru momentul "când va fi luată decizia respectivă".

Generalul ucrainean anunţase luni că au fost semnate „documentele care le vor permite primilor instructori militari francezi să viziteze curând” bazele de instrucţie militară în Ucraina pentru „a cunoaşte infrastructura şi personalul”.

În mesajul său, scris după o discuţie prin videoconferinţă cu ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, generalul Sîrski saluta „iniţiativa Franţei de a trimite în Ucraina instructori pentru a pregăti soldaţi ucraineni”. Ministrul francez a emis un comunicat referitor la această discuţie, la care a participat şi ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov, fără a face vreo menţiune cu privire la trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina.

„Lumea să nu obosească de acest război, altfel nu se va face dreptate”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-un turneu european în care a semnat acorduri de securitate cu Spania şi Portugalia, după modelul altor acorduri de acest fel încheiate de Ucraina cu alte zece state, a avertizat statele ce susţin ţara sa în războiul cu Rusia asupra riscului unei oboseli ce ar putea afecta continuarea acestui sprijin.

„Este foarte important pentru ucraineni ca lumea să nu obosească” de acest război, „altfel nu se va face dreptate (...), altfel lumea va fi schimbată de oameni ca (preşedintele rus Vladimir) Putin”, a indicat Zelenski într-un discurs la Lisabona. Dar „este foarte greu”, pentru că Rusia încearcă să submineze sprijinul internaţional faţă de Kiev prin „dezinformare”, a susţinut preşedintele ucrainean, care a cerut să nu fie crezute "minciunile Rusiei".

Într-un alt discurs, rostit mai devreme la Bruxelles, el a acuzat Rusia că încearcă să facă să eşueze „summitul păcii” pe care Elveţia îl găzduieşte în iunie. Această conferinţă este organizată la cererea Ucrainei, al cărei obiectiv în acest demers este de a obţine un larg sprijin internaţional pentru "formula de pace" a Kievului.

Această formulă, enunţată de Zelenski la sfârşitul anului 2022, prevede retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti, cereri respinse integral de Rusia, care insistă că Ucraina trebuie să accepte „noile realităţi de pe teren”, adică faptul că în urma invaziei lansate în februarie 2022 circa 18% din teritoriul Ucrainei se află sub controlul Rusiei.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu