Zelenski le cere din nou aliaţilor armament cu rază lungă de acţiune pentru a ataca Rusia. „Este întru totul justificat”

Data publicării:
racheta sol-aer lansata de la malul marii
Sistem de rachete sol-aer NASAMS. Sursă foto: raytheonmissilesanddefense.com

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou acordul aliaților ca Ucraina să atace în „adâncime” în Rusia. „Avem nevoie de capacităţi suplimentare cu rază lungă de acţiune”, afirmă Volodimir Zelenski.

„Aviaţia de luptă rusă trebuie să fie distrusă peste tot unde se află, prin toate mijloacele eficiente. Este întru totul justificat ca aerodromurile ruseşti să fie lovite”, a pledat el duminică, denunţând un atac la Harkov.

La sfârşitul lui mai, Statele Unite au acceptat ca Ucraina să folosească armament american pentru a ataca, în anumite cazuri, ţinte militare pe teritoriul rus, în apropierea regiunii Harkov.

„Această autorizare ne-a permis să distrugem o parte a potenţialul terorist rus. Dar numai o parte”, a subliniat liderul de la Kiev, potrivit News.ro.

„Trebuie să ne protejăm de teroarea rusă. Avem nevoie de capacităţi suplimentare cu rază lungă de acţiune şi armament adecvat destinat ucrainenilor. Cooperăm cu partenerii noştri şi facem tot ceea ce putem pentru a accelera această decizie”, a anunţat Volodimir Zelenski.

Macron: „Trebuie să le permitem”

După mai multe luni de incertitudine, aliaţii Kievului au acceptat, într-un final, să-l lase pe Volodimir Zelenski să atace - de la caz la caz - pe teritoriul rus, la frontiera cu Ucraina, în regiunea Harkov.

La sfârşitul lui mai, preşedintele francez Emmanuel Macron estima că este necesar ca Kievul să fie autorizat să „neutralizeze” baze militare din care Rusia trage rachete în Ucraina.

„Trebuie să le permitem să neutralizeze instalaţiile militare din care se trag rachete (...), instalaţiile militare din care este agresată Ucraina”, declara preşedintele francez într-o conferinţăă de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz, în apropiere de Berlin, înaintea undei verzi a Washingtonului.

La jumătatea lui iunie, consilierul în probleme de securitate internă al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, sugera o eventuală schimbare în politica americană.

Jake Sullivan sugera ca ucrainenii să nu fie autorizaţi să atace în zona de frontieră, de partea rusă, în dreptul Harkovului, „ci în orice loc în care forţe ruse traversează frontiera din partea rusă către partea ucraineană cu scopul de a încrrca să cucerească noi teritorii ucrainene”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Toată strada a câștigat la Loto un milion de lire sterline. Trucul inteligent care...
Digi FM
Calvarul trăit de o româncă în timpul relației cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies...
Pro FM
Dieta care îl ajută pe Sting să arate atât de bine la 73 de ani
Film Now
Zendaya, despre presiunea adusă de faimă: „Nu știu dacă o pot gestiona, am fost mereu un copil timid!” Cum...
Adevarul
Mâncarea care poate provoca cancer după o singură înghițitură. Semnalul de alarmă tras de medici
Newsweek
Ziua când pensia intră pe card în octombrie s-a schimbat. 2.300.000 pensionari sunt vizați
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Detaliul din Titanic pe care James Cameron l-a făcut public după mai bine de 20 de ani: “Uitați-vă cu atenție”
UTV
Au aparut imagini socante de la petrecerile lui P. Diddy. Rapperul a pus o femeie dezbracata pe masa, printre...