Live Text Atac rusesc cu rachete asupra infrastructurii critice din Kiev și Harkov. Ucraina susține că nu a pierdut Soledar
Suntem în ziua cu numărul 325 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că va avea în curând o prezență permanentă la toate cele cinci instalații nucleare ale Ucrainei pentru a ajuta la prevenirea unui accident nuclear în timpul conflictului. Ucraina a negat afirmația Rusiei că forțele lui Putin au capturat orașul Soledar. Vineri, ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au preluat controlul total asupra orașului din estul Ucrainei. Oficialii ucraineni au negat însă afirmația, sugerând că încă rezistă și contraatacă, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Serhii Cherevatyi, raportând „bătălii în desfășurare”. Pe de altă parte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit vineri „prietenilor adevărați” și a criticat ceea ce a numit „meschinăria” unor ţări care nu au ajutat Ucraina în războiul cu Rusia. Soledar este „Verdun pentru secolul 21”, potrivit lui Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, care a asemănat lupta pentru orașul din Donbas cu cea mai lungă și sângeroasă bătălie din Primul Război Mondial.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Turcia cere „acorduri de încetare a focului localizate” în Ucraina
ACTUALIZARE 16:10 Turcia vrea să promoveze "acorduri de încetare a focului localizate" în Ucraina în lipsa unui acord de pace global, a declarat sâmbătă Ibrahim Kalin, consilier apropiat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, informează AFP.
Nici Rusia, nici Ucraina "nu este în situaţia de a câştiga militar", a estimat Kalin, declarându-se convins că "în cele din urmă, ele vor trebui să negocieze pentru a ajunge la o soluţie acceptabilă" pentru ambele părţi. "Pentru moment, niciuna dintre ele nu vrea să înceteze lupta, însă noi trebuie să continuăm să le îndemnăm" să facă acest lucru, a spus el.
"Dacă nu putem ajunge la un acord de pace global, vom căuta (să obţinem) acorduri de încetare a focului localizate, limitate, dezescaladări locale", a precizat consilierul lui Erdogan.
Agerpres amintește că de la declanşarea conflictului din Ucraina, pe 24 februarie, Turcia, care menţine bune relaţii cu ambele ţări, şi-a oferit medierea pentru a se pune capăt războiului, "cea mai grea provocare internaţională după cel de-Al Doilea Război Mondial", a insistat Kalin în faţa jurnaliştilor de la mai multe media străine.
"Noi am înregistrat deja câteva succese", a amintit el, invocând în acest sens acordul semnat vara trecută asupra exporturilor de cereale ucrainene via Marea Neagră şi Bosfor (aproape 18 milioane de tone exportate până în prezent) şi facilitarea de schimburi de prizonieri de război.
"Însă aceasta nu este destul, doar o mică parte dintr-un puzzle mult mai mare", a declarat consilierul politic al lui Erdogan.
Potrivit lui Kalin, orice acord de pace ar trebui să fie "mai larg" decât doar duo-ul Rusia-Ucraina şi să ofere "garanţii de securitate pentru cele două părţi". "Rusia vrea să fie respectată ca actor major şi să obţină garanţii de securitate, în special că NATO nu va intra în zona sa de interes", iar "Ucraina nu va adera la NATO, ci va primi de asemenea garanţii de securitate privind frontierele sale", a spus Kalin.
De la începutul invaziei militare ruse în Ucraina, Erdogan a menţinut relaţiile cu preşedintele rus Vladimir Putin. Ankara, care furnizează arme Kievului, propune constant să joace rolul de mediator între cele două părţi beligerante. Membră a NATO, Turcia nu s-a asociat sancţiunilor occidentale contra Moscovei.
Marea Britanie a decis să trimită tancuri în Ucraina. Kievul primește Challenger 2, principalul tanc de luptă al armatei britanice
ACTUALIZARE 16:00 Premierul Rishi Sunak a subliniat, în timpul unei convorbiri telefonice avute sâmbătă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Marea Britanii vrea să trimită o parte din tancurile sale de luptă în Ucraina, împreună cu sprijin suplimentar de artilerie. The Guardian notează că este vorba de furniza tancuri Challenger 2.
„Ei (Zelenski și Sunak) au convenit asupra necesităţii de a profita de acest moment cu o accelerare a sprijinului militar şi diplomatic global pentru Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Rishi Sunak. „Prim-ministrul a subliniat ambiţia Regatului Unit de a intensifica sprijinul nostru pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de tancuri Challenger 2 şi sisteme de artilerie suplimentare”, a mai transmis purtător de cuvânt al lui Rishi Sunak.
Construit la sfârșitul anilor 1990, Challenger 2 a fost proiectat inițial pentru a face față armelor rusești. Decizia Marii Britanii ar putea fi semnificativă, dar numai dacă este urmată și de alte națiuni occidentale.
„Sprijinul mereu puternic din partea Marii Britanii a devenit acum impenetrabil și gata pentru provocări. Într-o conversație cu prim-ministrul Rishi Sunak am mulțumit pentru deciziile care nu numai că ne vor întări pe câmpul de luptă, ci vor trimite semnalul potrivit și altor parteneri”, a notat președintele ucrainean Volodimir Zelenski după această decizie a Marii Britanii.
Principalele caracteristici ale tancului Challenger 2:
- Blindaj clasificat de nivel 2 Chobham (Dorchester), un blindaj compozit dezvoltat în anii '60.
- Greutate totală: 75 de tone.
- Echipajul este format din 4 persoane.
- Dotare: un tun L30A1 de 120 mm cu 47 de proiectile și, ca armament secundar, o mitralieră coaxială L94A1 EX-34 de 7,62 mm și o mitralieră L37A2 calibrul 7,62 mm amplasată la trapa din dreptul operatorului de încărcare tun.
- Motor diesel Perkins CV12-6A V12 de 26,1 litri de 1.200 CP (890 kW).
- Rezervor de combustibil de 1.592 litri, care îi asigură o rază operațională de 550 km pe șosea și 250 km pe teren off-road.
- Viteză maximă: 59 km/h pe șosea și 40 km/h off-road.
- Challenger 2 a intrat în serviciul militar al armatei britanice în 1994.
- În total, 447 de tancuri Challenger 2 au fost fabricate între 1993 și 2002.
- Principalul tanc de luptă britanic are un preț per unitate de 4,2 milioane de lire sterline (4,76 milioane de euro).
Ucraina susține că nu a pierdut Soledar
ACTUALIZARE 14:52 Oraşul Soledar din estul Ucrainei, aflat în centrul unor lupte sângeroase cu forţele ruse şi a cărui capturare a fost revendicată de Moscova, este în continuare „sub control ucrainean”, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko.
„Soledar este sub controlul autorităţilor ucrainene, forţele noastre deţin controlul”, a declarat Kirilenko, adăugând că această localitate şi oraşul apropiat Bahmut sunt „punctele cele mai fierbinţi” de pe front.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că trupele ruse au capturat complet joi seară oraşul Soledar.
În aceeaşi zi, armata ucraineană a negat pierderea oraşului Soledar, afirmând că „lupte violente” au în continuare loc în acest mic oraş din estul Ucrainei.
Prin ocuparea oraşului Soledar trupele ruse şi-ar putea consolida poziţiile pentru a intensifica asaltul asupra localităţii Bahmut şi le-ar fi deschisă calea către oraşele Sloviansk şi Kramatorsk. O importanţa strategică au şi minele de sare din Soledar, cu reţeaua lor de tuneluri de circa 300 de kilometri.
The Sun: Rishi Sunak va anunța sâmbătă că trimite 12 tancuri Challenger II Ucrainei
ACTUALIZARE 12:00 Premierul britanic Rishi Sunak va trimite o companie de tancuri în Ucraina înaintea unei ofensive de primăvară, notează The Sun, citat de Sky News.
Premierul îl va informa sâmbătă pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu privire la acest plan, subliniind că „vrem ca acțiunile noastre să fie mai grăitoare decât cuvintele", a declarat pentru publicația britanică o sursă din Downing Street.
Un grup de patru tancuri Challenger 2 va fi livrat imediat, urmând ca alte opt tancuri să fie trimise la scurt timp după aceea.
Sunak a purtat discuții cu șefii din domeniul apărării și al securității în această săptămână, spunându-le că trebuie să fie o prioritate operațională trimiterea tancurilor în Ucraina, mai notează Sky News.
Atacul rusesc cu rachete asupra infrastructurii din Kiev
ACTUALIZARE 10:25 Sunetul a patru explozii s-a auzit în centrul Kievului sâmbătă dimineață. Pentru prima dată de când Rusia a început atacurile regulate cu rachete și drone asupra capitalei în această toamnă, sirenele raidului aerian au sunat după atac.
Până acum, sirenele de raid aerian porneau cu 10 până la 90 de minute înainte de atac, dând locuitorilor timp să caute un adăpost, scrie The Guardian.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a confirmat atacul, scriind pe Telegram că au avut loc explozii în districtul Dniprovskyi din Kiev.
La câteva minute după ce au izbucnit exploziile, șeful administrației prezidențiale a Ucrainei, Kyrylo Timosenko, a scris în Telegram că are loc un atac cu rachete asupra infrastructurii critice din capitală și i-a sfătuit pe locuitori să caute adăpost.
Sâmbătă dimineață, două rachete sol-aer rusesc S-300 au vizat și infrastructura energetică din districtul industrial al orașului Harkov, potrivit primarului Ihor Terekhov și șefului regiunii Kharkiv Oleh Synehubov.
Synehubov a anunțat că ar putea exista întreruperi de curent în oraș ca urmare a atacului. Alertele de raid aerian au sunat, de asemenea, în regiunile Cherkasy, Poltava, Sumî și Chernihiv.
Ministerul britanic al Apărării: De ce au plecat zece nave din portul Novorossiisk de la Marea Neagră
ACTUALIZARE 10:10 Ministerul britanic al Apărării în evaluarea de sâmbătă dimineață, a transmis că un grup de cel puțin zece nave ale Flotei Rusiei din Marea Neagră (BSF) a plecat miercuri de la facilitatea navală Novorossiisk.
Având în vedere tipul și numărul de nave care ies pe mare în același timp, activitatea este probabil o dispersie a flotei ca răspuns la o amenințare specifică la adresa navală Novorossiisk pe care Rusia crede că a identificat-o, transmit britanicii.
Londra mai notează că este puțin probabil ca desfășurarea să reprezinte pregătiri pentru lansări de rachete de croazieră de pe mare. în plus, este foarte puțin probabil ca flota să se pregătească pentru operațiuni de asalt amfibie, a mai adăugat Ministerul britanic al Apărării.
BSF rămâne în mare parte ținută pe loc de amenințările percepute ca provenind din partea Ucrainei și continuă să prioritizeze protecția forțelor în detrimentul operațiunilor ofensive sau de patrulare, se mai arată în evaluarea britanicilor.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Volodimir Zelenski: Continuă lupta pentru Bahmut şi Soledar
ACTUALIZARE 09:30 Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat vineri seară, în mesajul adresat compatrioţilor, că lupta pentru Soledar continuă, deşi Moscova a anunţat că deţine controlul asupra oraşului. Liderul ucrainean a menţionat meritele unei unităţi a forţelor speciale, pe care a lăudat-o „pentru acţiunile decisive de distrugere a inamicului în apropiere de Soledar”.
„Lupta dură pentru regiunea Doneţk continuă, continuă lupta pentru Bahmut şi Soledar, pentru Kreminna, pentru alte oraşe şi sate din estul ţării noastre. Deşi inamicul şi-a concentrat cele mai mari forţe în această direcţie, trupele noastre - Forţele Armate ale Ucrainei, toate forţele de apărare şi securitate - apără statul”, a dat asigurări preşedintele Ucrainei, notează Ukrinform.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Liderul de la Kiev a spus că este „în contact permanent” cu comandanţii, cu şefii serviciilor de informaţii şi ai serviciilor speciale. „Le mulţumesc luptătorilor din unitatea Kraken pentru acţiunile decisive de distrugere a inamicului în apropiere de Soledar! Mulţumesc soldaţilor din Legiunea Internaţională a Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării şi din unitatea Şaman, care apără cu curaj Bahmutul!”, a subliniat Volodimir Zelenski.
De asemenea, președintele Ucraieni a făcut referire inclusiv la ruptura şi concurenţa apărută între Ministerul rus al Apărării şi grupul privat de mercenari Wagner, subliniind că este „un semnal clar de eşec pentru inamic” şi „un stimulent” pentru ucraineni pentru a pune mai multă presiune asupra ocupantului şi pentru a-i provoca pierderi mai mari.
În acest context, preşedintele i-a evidenţiat pe angajaţii Serviciului de Informaţii Externe al Ucrainei, cei a căror muncă este de obicei complet invizibilă şi despre care puţini oameni vorbesc. „Ei chiar aduc mai aproape decizii foarte importante ale partenerilor pentru Ucraina, pentru apărătorii noştri”, a punctat preşedintele. „Mulţumesc întregului personal al Serviciului de Securitate al Ucrainei, ale cărui rezultate, în special în lupta împotriva colaboratorilor şi sabotorilor, societatea le vede”, a adăugat Volodimir Zelenski. „Fiecare pas al statului în apărarea naţională este pregătit cu atenţie, iar acest lucru ne oferă rezultate legale şi corecte. Acest lucru ne oferă o creştere reală a independenţei noastre, în toate aspectele sale”, a subliniat liderul de la Kiev.
Zelenski susţine că datorită negocierilor din această săptămână, Ucraina a reuşit să consolideze „în mod semnificativ hotărârea partenerilor de a creşte furnizarea de arme către Ucraina”.
Kievul se pregăteşte pentru reuniunea miniştrilor apărării în format Ramstein şi pentru Forumul Economic Mondial de la Davos. „În acest an, subiectele economice tradiţionale ale forumului vor face loc, în mod evident, problemelor de securitate. Şi este important pentru noi să existe un răspuns ucrainean eficient şi clar la fiecare întrebare a lumii privind securitatea”, a punctat Volodimir Zelenski.
AIEA se pregătește să sporească prezența în toate cele cinci centrale nucleare ale Ucrainei
ACTUALIZARE 09:20 Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat vineri că își intensifică prezența în Ucraina pentru a ajuta la prevenirea unui accident nuclear în timpul conflictului actual, scrie The Guardian.
AIEA a declarat că va avea în curând o prezență permanentă la toate cele cinci instalații nucleare ale Ucrainei, inclusiv la Cernobîl - centrala închisă după dezastrul din 1986.
Șeful agenției, Rafael Grossi, va vizita Ucraina săptămâna viitoare pentru a începe operațiunea, a mai transmis agenția ONU într-un comunicat de presă.
„Trebuie să continuăm să facem tot ce ne stă în putință pentru a preveni pericolul unui accident nuclear grav care ar provoca și mai multe suferințe și distrugeri pentru poporul Ucrainei și nu numai”, a spus Grossi.
Decizia marchează o extindere majoră a activităților AIEA în Ucraina. În momentul de față, doar uzina de la Zaporojie, controlată de ruși, care se află aproape de linia frontului, are o prezență permanentă a AIEA.
Dar, conform noului plan, 11 sau 12 dintre experții agenției vor fi prezenți în Ucraina pentru a monitoriza centralele și pentru a oferi asistență tehnică.
Prim-ministrul Ucrainei, Denîş Şmîhal, a anunțat planul în decembrie, după o întâlnire cu Grossi, deși nu a dat la acel moment multe detalii.
În timpul vizitei sale de săptămâna viitoare, Grossi se va întâlni și cu înalți oficiali ucraineni, ca parte a eforturilor sale de a înființa o zonă de siguranță și protecție a securității nucleare în jurul centralei nucleare de la Zaporojie.
Cele mai importante informații din ziua precedentă:
- Zelenski critică „meschinăria” unor țări care nu au ajutat Ucraina în faţa invaziei ruse
- Rusia e acuzată că a răpit 2.000 de copii din Ucraina în ultima lună. Adolescenții ucraineni din teritoriile ocupate, înrolați cu forța
- Ursula von der Leyen: „Trebuie să menţinem creşterea presiunii pe Rusia și să sprijinim în continuare Ucraina”
- Kremlinul a început deja să pregătească alegerile prezidențiale din 2024, cu Vladimir Putin candidat (presă)
- NATO mută în România avioanele spion din Germania pentru a-i monitoriza pe ruși în Ucraina
- New York Times: Occidentul pare că a început să pregătească Ucraina pentru o ofensivă rusească de primăvară
- Rusia revendică controlul asupra orașului Soledar
- Armata ucraineană neagă că a pierdut orașul Soledar
- Prigojin spune că armata rusă nu a participat deloc la asaltul de la Soledar: „Orașul a fost cucerit exclusiv de unități Wagner”
- „Canaliile trăiesc confortabil”. Şeful Dumei de Stat propune confiscarea averilor ruşilor care au plecat din țară din cauza războiului
- Ministrul ucrainean al Apărării: „Suntem un membru de facto al alianței NATO”
Editor : M.D.B.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News