Armata rusă îşi continuă contraofensiva lansată săptămâna trecută în provincia rusă Kursk, unde armata ucraineană a pătruns la începutul lunii august într-o incursiune surpriză şi menţine poziţii pe acest nou front cu evoluţii dinamice pe care nu este clar ce teritoriu controlează deplin fiecare tabără, relatează luni agenţia EFE, preluată de Agerpres.
Noua contraofensivă rusă în Kursk, ce urmează alteia desfăşurate la jumătatea lunii septembrie, a fost declanşată joia trecută printr-un atac al armatei ruse în apropierea localităţii Lubimovka, la circa 20 de kilometri nord-vest de micul oraş Sudja, cea mai importantă localitate căzută sub controlul trupelor ucrainene în Kursk şi unde se află un nod de transport al gazelor ruseşti către Europa.
În pofida progreselor iniţiale reuşite de trupele ruse, cele ucrainene au limitat apoi înaintarea inamicului şi au recuperat mai multe poziţii pierdute până sâmbătă, potrivit bloggerilor militari ucraineni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmând la rândul său că trupele sale rezistă în faţa contraofensivei ruse în Kursk.
„Deja de cinci zile, ruşii încearcă să ne străpungă defensiva în regiunea Kursk. Băieţii noştri rezistă şi contraatacă”, a susţinut Zelenski într-o postare pe reţeaua socială X, fără alte detalii, potrivit Reuters. În schimb, referindu-se la luptele în desfăşurare pe frontul din estul Ucrainei în zona oraşelor Pokrovsk şi Kurakove, spre care trupele ruse înaintează constat, el le-a descris drept „deosebit de feroce”.
„Situaţia pe frontul din Kursk continuă să fie foarte dinamică. Nu sunt doar poziţii mici, ci şi zone relativ mari trec dintr-o tabără în alta de mai multe ori în aceeaşi zi”, explică un blogger militar ucrainean.
Potrivit armatei ucrainene, 31 din cele 122 de bombe aeriene ghidate folosite de armata rusă duminică au fost lansate asupra trupelor ucrainene în Kursk, în aceeaşi zi Ministerul rus al Apărării susţinând că a lovit acolo cu astfel de bombe o concentrare de trupe ucrainene.
Totuşi, avantajul de care dispune armata rusă în materie de aviaţie şi artilerie, care a ajutat-o să înainteze în estul Ucrainei în provincia Doneţk anihilând poziţiile defensive ucrainene, se estompează în Kursk, întrucât pe acest front armata ucraineană acţionează în principal cu unităţi mobile care-şi pot schimba rapid poziţiile.
Spre deosebire de frontul din estul Ucrainei, unde cele două tabere luptă de-a lungul unei linii de contact clar definite, luptele pe frontul din Kursk continuă să fie caracterizate de lipsa unor poziţii fixe în tranşee şi de schimbările rapide ale liniei de contact. Pe de altă parte, înrăutăţirea vremii face ca terenurile să devină mai noroioase odată cu ploile de toamnă, ceea ce poate pune probleme logisticii şi deplasării rapide a blindatelor pe roţi folosite de unităţile mecanizate ucrainene.
În urma ofensivei surpriză lansate pe 6 august în regiunea rusă de graniţă Kursk, armata ucraineană a înaintat zeci de kilometri şi a ocupat circa o sută de aşezări, din care armata rusă a susţinut că a recuperat până miercurea trecută 14, aşadar în ultimele zile nu pare să mai fi obţinut progrese notabile pe acest front unde a mobilizat circa 50.000 de soldaţi, potrivit estimării armatei ucrainene. Aceasta a sperat că prin pătrunderea în Kursk va forţa Rusia să mute suficient de multe trupe de pe frontul din Doneţk pentru a opri înaintarea armatei ruse acolo. Totuşi, trupele ruse au continuat să avanseze pe frontul din estul Ucraina.
Editor : M.L.