Zelenski: Am găsit uniforme de paradă în primele convoaie rusești capturate. Credeau că vor defila pe Maidan în 3-4 zile

Data actualizării: Data publicării:
sodat rus care perie uniforma de parada
Rușii aveau uniforme de paradă în primele convoaie cu care au intrat în Ucraina, credeau că vor defila în 3-4 zile, spune președintele Volodimir Zelenski Foto: Profimedia Images

În primele convoaie rusești capturate după declanșarea invaziei ruse, ucrainenii au găsit uniforme de paradă, ceea ce sugerează că Vladimir Putin a crezut că totul se va încheia rapid, iar rușii erau pregătiți pentru marșuri de victorie în 3-4 zile, a declarat președintele Volodimir Zelenski în primul interviu acordat unor jurnaliști ruși.

Între timp, interviul a fost interzis în Rusia, dar președintele ucrainean l-a postat pe conturile sale sociale și au început să apară fragmente cu declarațiile lui, preluate de The Guardian.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Zelenski crede că lui Putin i s-a spus că ucrainenii ar saluta o invazie rusă. „Cred că (lui Putin) i s-a spus că noi (ucrainenii) îi așteptăm cu flori și zâmbete, că situația este foarte proastă, că actualul președinte (Zelenski) și partidul nu sunt susținuți. Eu cred asta în proporție de 99,9%”, a afirmat președintele Ucrainei.

„Ar fi amuzant, dacă nu ar fi atât de tragic. O defilare a tancurilor pe Maidan (piața centrală din Kiev, simbol al protestelor care au dus la căderea regimului favorabil Moscovei - n.r.), în a treia sau a patra zi de război!”, a menționat președintele ucrainean.

Distrugeri mai mari ca în Cecenia

Vorbind cu un grup de jurnaliști ruși prin intermediul unei videoconferințe, Zelenski a declarat că invazia Rusiei a provocat distrugerea orașelor rusofone din Ucraina și a spus că pagubele sunt mai mari decât războaiele rusești din Cecenia.

El spune că suburbii întregi din jurul Kievului și orașe precum Volnovaha au fost rase de pe fața pământului. „Nu mai există case. Nu mai există străzi. Nici măcar nu le putem arăta aceste imagini ucrainenilor, atât sunt atât de îngrozitoare. Invazia Rusiei a fost brutală dincolo de orice imaginație, a povestit Zelenski.

Moscova refuză să-și ia morții

El le-a mai spus jurnaliștilor că Moscova a refuzat să își revendice morții. Sunt doar niște copii, spune Zelenski. Dar Rusia nu vrea să facă nicio mișcare în acest sens, aparent temându-se să nu dezvăluie adevăratul număr de soldați care mor în Ucraina. 

„Le-am cerut rușilor să vină să își ridice soldații morți. Nu o fac. Chiar și câinii și pisicile moarte sunt tratate mai bine. Îi urăsc pentru că ne-au invadat, dar trebuie să fii totuși om. Ce cred părinții lor? Este înfricoșător, pentru că dacă așa îi tratează pe ai lor, cum îi vor trata pe ceilalți?”, a reliefat liderul de la Kiev.

Întrebat de ce a făcut Putin toate acestea, Zelenski a răspuns că Putin nu este un strateg. „Asta ar însemna să planifice cu cinci președinții înainte. Putin a încercat să obțină prin forță ceea ce nu se poate obține. O eroare gravă. Dumnezeu să-l ierte”, a comentat Zelenski.

Întrebat despre numărul de morți, răniți și prizonieri de război și dacă ucrainenii au numele lor, Zelenski a răspuns: „Avem numele prizonierilor de război, la fel și rușii. Au existat discuții despre potențiale schimburi”.  Președintele spune că ar fi de acord cu schimburi de prizonieri.

Despre soldații din Insula Șerpilor, Zelenski a spus că unii au murit, alții au fost luați ostatici. (A existat o oarecare confuzie cu privire la ce s-a întâmplat aici, dar acest incident a născut celebrul slogan „Navă de război rusă, du-te dracu'”).

În altă ordine de idei, Zelenski a refuzat să spună ceva despre cele câteva zeci de atentate de care ar fi fost vizat de când a început războiul.

Dezamăgirea se transformă în ură

Pe de altă parte, Zelenski se declară „profund dezamăgit de numărul mare de ruși care susțin (războiul), din diferite motivee. Nu vreau să spun că totul este o spălare de creier sau propagandă. Pe de o parte, da, dar, să fim sinceri, este și o justificare...Nu poți să nu observi un război care durează de atâția ani. Nu e vorba de o singură zi, cum s-a întâmplat la 11 septembrie 2001 sau la atentatele de la blocurile de apartamente din Moscova. Nu este un singur atac. Sunt 8 ani, la naiba! Aș fi făcut cercetări pentru a vedea ce se întâmplă... Dar dacă nu vreau, e mai ușor să susțin actualul regim. Cred că acesta este cel mai rău lucru care s-ar fi putut întâmpla, în care dezamăgirea s-a transformat în ură între națiuni”, a subliniat președintele ucrainean.

Făcând apel la rușii care trăiesc în spatele „cortinei de informații”, el îi îndeamnă pe acești oameni să ia legătura cu prietenii și rudele lor din Ucraina pentru a afla adevărul despre război.

Întrebat despre viitorul relațiilor dintre Ucraina și Rusia, Zelenski spune: „Din 24 februarie, relațiile s-au înrăutățit mult. Conexiunea emoțională s-a pierdut. Față de Federația Rusă, chiar și față de poporul rus. În ciuda faptului că știu că sunt mulți care susțin Ucraina. Le sunt recunoscător, pentru că fără jurnaliști cinstiți, fără potențialul poporului rus care în adâncul său crede în corectitudine, care crede în Ucraina și crede în sine, trebuie să știe că acest război nu va aduce nimic bun. Dar relațiile au fost rupte peste tot. Unele în mod ireversibil”, a conchis Zelenski.

Presa din Rusia nu are voie să publice interviul cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski

Autoritatea rusă de reglementare a presei, Roskomnadzor, a transmis un avertisment către mass-media din Rusia căreia i se cere să nu difuzeze un interviu cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Anterior, postul liberal rus Meduza anunțase că l-a intervievat pe președintele Zelenski, alături de Dojd TV și ziarul rus „Kommersant”.

Roskomnadzor transmite că unele dintre instituțiile media care au realizat interviul sunt desemnate drept „agenți străini” în Rusia.

Totodată, „a fost demarată o investigație pentru a identifica nivelul de responsabilitate și ce răspuns va fi dat” în legătură cu instituțiile mass-media care au realizat interviul, spune Roskomnadzor.

Meduza și Dojd sunt amândouă blocate în Rusia, iar Dojd și-a suspendat toate activitățile jurnalistice.

Rusia a adoptat recent noi legi care restricționează modul în care presa poate relata despre războiul din Ucraina.

Cea mai severă dintre noile legi se referă la difuzarea de informații „false” despre activitățile forțelor armate ruse și atrage după sine acuzații penale grave ce pot fi pedepsite cu până la 15 ani de închisoare.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri