Zeci de persoane s-au infectat cu un nou virus apărut în China și transmis de la animale. Virusul poate afecta ficatul și rinichii

Data publicării:
Testări contra virusului în China
Când infectează un om, virusul Langya provoacă simptome precum febră, oboseală, tuse, pierderea apetitului și dureri musculare. Foto: Profimedia Images

Peste 30 de persoane din China s-au infectat cu un virus recent identificat care face parte din aceeași familie cu virusurile mortale Nipah și Hendra, scrie Bloomberg. Precum SARS-CoV-2, virusul care provoacă sindromul Covid-19, noul virus numit Langya a fost cel mai probabil transmis la oameni de la animale, potrivit oamenilor de știință.

Henipavirusul Langya (LayV) a fost prima dată detectat în provinciile nord-estice Shandong și Henan la finalul anului 2018, dar a fost identificat oficial abia săptămâna trecută de oamenii de știință, informează The Guardian.

Cercetătorii au descoperit Langya în mai mult de un sfert dintre cei 262 de chițcani testați, „o constatare ce sugerează că chițcanul ar putea fi un rezervor natural [al virusului]”. Langya a fost depistat și în 2% dintre capre și 5% dintre câinii testați.

Când infectează un om, virusul Langya provoacă simptome precum febră, oboseală, tuse, pierderea apetitului și dureri musculare. Toți pacienții tratați au avut febră, iar unii dintre ei au părut să sufere de afecțiuni ale ficatului și rinichilor și au dezvoltat anomalii ale celulelor sanguine.

Până acum, niciun om nu a murit după ce s-a infectat cu Langya. Cazurile de infectare cu noul virus din China „nu au fost fatale sau foarte grave” momentan și că „nu este nevoie să ne panicăm”.

Chițcan Asia
Potrivit cercetătorilor, chițcanul ar putea fi animalul de la care virusul a fost transmis la oameni. Foto: Profimedia Images

Criza climatică și distrugerea naturii crește riscul de transmitere a virusurilor de la animal la om

Nu se știe încă dacă virusul poate fi transmis de la un om la altul. Majoritatea cazurilor de până acum s-au înregistrat în rândul fermierilor și al unor muncitori de la o fabrică.

Oamenii de știință au studiat Langya și au descoperit că este un henipavirus, o categorie de virusuri zoonotice ARN care cuprinde Hendra și Nipah.

Virusul Hendra afectează caii și oamenii și a apărut în Australia, iar Nipah a provocat mai multe epidemii în Asia de Sud-Est. Ambele virusuri au fost asociate cu rate mari de deces în rândul oamenilor.

Experții în bolile infecțioase au avertizat de mult timp că criza climatică și distrugerea naturii cresc riscul ca virusurile să se transmită de la animale la oameni – un proces numit „revărsare zoonotică”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...