Preşedintele chinez Xi Jinping a reiterat joi, într-un discurs, opoziţia Chinei faţă de sancţiunile unilaterale, fără însă a menţiona direct acţiunile punitive ale Occidentului împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei.
China a criticat în mod repetat sancţiunile occidentale, inclusiv cele împotriva Rusiei, dar a avut grijă să nu acorde asistenţă Moscovei, care ar putea conduce la sancţiuni impuse Beijingului.
Într-un discurs video la conferinţa anuală a Forumului Boao pentru Asia (BFA), pe Insula Hainan din sudul Chinei, Xi a avertizat că „decuplarea” economică şi tacticile de presiune precum întreruperea lanţurilor de aprovizionare nu ar putea funcţiona.
„China ar dori să propună o iniţiativă de securitate globală”, care să susţină „principiul indivizibilităţii securităţii”, a spus Xi, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
„Ar trebui să menţinem principiul indivizibilităţii securităţii, să construim o arhitectură de securitate echilibrată, eficientă şi durabilă şi să ne opunem construirii securităţii naţionale pe baza insecurităţii în alte ţări”, a adăugat el.
Rusia insistă ca guvernele occidentale să respecte un acord din 1999 bazat pe principiul „securităţii indivizibile”, potrivit căruia nicio ţară nu-şi poate consolida propria securitate în detrimentul altora.
China şi Rusia s-au apropiat din ce în ce mai mult, iar China a refuzat să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia, pe care Moscova o numeşte „operaţiune specială”. China a dat vina pentru criza din Ucraina pe expansiunea NATO spre Est.
Xi a spus că sunt necesare eforturi pentru a stabiliza lanţurile de aprovizionare globală, dar a adăugat că economia Chinei este rezistentă şi că tendinţa ei pe termen lung nu s-a schimbat.
Economia Chinei trece printr-o perioadă turbulentă din cauza impactului eforturilor sale agresive de a stopa răspândirea COVID-19, în special în hub-ul economic Shanghai. Xi nu a menţionat criza COVID în China în timpul discursului.
Editor : B.P.