WSJ: Rusia câștigă cel puțin un miliard de dolari din grâul furat de la ucraineni

Data publicării:
Cereale ucrainene. Foto- Profimedia Images
Cereale ucrainene. Foto- Profimedia Images

Rusia nu precupețește niciun mijloc de subminare a eforturilor Ucrainei de a rezista în fața invaziei pe care a declanșat-o în februarie 2024 pe teritoriul acesteia, acțiunile militare desfășurându-se în paralel cu războiul economic. Dincolo de distrugerile provocate de armata rusă Ucrainei, linia frontului se află pe terenurile agricole ucrainene ocupate, din care Rusia și partenerii săi au vândut cereale furate în valoare de aproape 1 miliard de dolari pe o piață neagră în plină dezvoltare, arată o investigație Wall Street Journal.

Trupele ruse aflate în Ucraina încă din 2022 au ocupat unele dintre cele mai fertile terenuri agricole din Europa. Ocupanții fie au confiscat recoltele, fie le-au cumpărat ieftin, adesea cu forța.

Rețea de clienți

Această „afacere” are o rețea largă de clienți, care include firmele responsabile pentru invazia rusă din Ucraina, precum și o companie legată de Garda Revoluționară Iraniană, omul de afaceri din Crimeea Mihailo Hanaga, care cooperează cu Siria și Israelul prin compania sa Agro-Fregat LLC, și o companie care face comerț cu Emiratele Arabe Unite.

În prima jumătate a anului 2024, rușii au trimis din Mariupol 15 nave cu 81.000 de tone de grâu în Turcia. Autoritățile turce spun că au interzis accesul navelor din terminalele ucrainene ocupate și cooperează cu Kievul pentru a bloca comerțul ilegal.

Se remarcă faptul că valoarea comercială exactă a produselor agricole furate este dificil de determinat. Cu toate acestea, ministrul adjunct ucrainean al agriculturii, Markian Dmitrasevici, a declarat că, din 2022, cel puțin 4 milioane de tone de cereale din partea ocupată a Ucrainei au fost vândute pe piețele internaționale, ceea ce reprezintă o valoare de aproximativ 800 de milioane de dolari americani, scrie Ukrainskaia Pravda.

Vânzarea prăzii ajută Rusia să facă față presiunii economice a sancțiunilor. În acest fel, prada furată în timpul războiului o ajută să finanțeze războiul în sine.

Valoarea totală ar putea fi de 6,4 miliarde USD

Cea mai mare parte a mărfurilor furate ar fi fost exportate cu nave mici sau pe uscat. Valoarea totală a cerealelor furate de ruși ar putea ajunge la 6,4 miliarde USD.

Complicitatea în această situație îmbracă mai multe forme. Guvernul SUA notează că trei dintre navele care exportă volume mari de cereale ilegale sunt deținute, printr-o rețea de entități corporative, de United Shipbuilding Corporation, deținută de statul rus, care a produs și navele de război folosite pentru a trage asupra Ucrainei.

O companie rusă care vinde cereale din partea ocupată a regiunii Zaporoje a donat 111.000 USD unui batalion rus care luptă în provincie.

Raportul adaugă, de asemenea, că uneori sunt implicate nave străine în schemele de vânzare.

În iunie, procurorul ucrainean Ihor Ponociovnîi a început monitorizarea navei turcești Usko MFU, pe care o suspectează că a transportat cereale furate anul trecut din portul Sevastopol. În noiembrie, această navă a transportat în Turcia 2.100 de tone de semințe de floarea-soarelui și de grâu, cu o valoare potențială de 500.000 USD.

Anchetatorii au declarat că au găsit la bord un mesaj din partea administratorilor navei către căpitan, în care acesta îi dădea instrucțiuni să ascundă originea Crimeea a încărcăturii.

Yemen și Iran sunt piețele de desfacere pentru cerealele din Crimeea. Egiptul, Israelul și Libanul au încetat să mai cumpere marfa după ce li s-a spus că a fost furată.

Teheranul cumpără orz din Crimeea cu 140 de dolari pe tonă, o reducere de 34% față de prețurile pieței.

În plus, Moscova atacă exporturi de cereale ale Ucrainei. Miercuri, o rachetă rusească a lovit o navă care transporta grâu ucrainean imediat după ce aceasta a părăsit un port din Marea Neagră cu destinația Egipt.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei