Autoritățile chineze au anunțat că în ultimele două zile au depistat 139 de noi cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus, iar trei pacienți au decedat, potrivit BBC. Totodată, infecția a fost confirmată pentru prima dată în afara focarului iniţial din orașul Wuhan.
Noile cazuri au fost depistate în orașele Wuhan, Beijing and Shenzhen.
Virusul s-a răspândit și în afara Chinei, fiind confirmate două cazuri în Thailanda, unul în Japonia, iar un altul în Coreea de Sud.
Numărul total de cazuri confirmate depășește 200, iar trei pacienți și-au pierdut viața ca urmare a problemelor respiratorii cauzate de noul tip de coronavirus.
Oficialii din domeniul sănătății au identificat virusul, care a apărut pentru prima dată la Wuhan în decembrie, ca fiind o tulpină de coronavirus. Ei spun că asta a dus la un focar de pneumonie virală.
Experți din Marea Britanie au declarat pentru BBC că numărul persoanelor infectate ar putea fi însă mult mai mare faţă de raportările oficiale şi că ar putea fi vorba de 1700 de oameni.
Cine a fost infectat?
Autoritățile din orașul chinez Wuhan au declarat că 136 de cazuri au fost confirmate în weekend și o a treia persoană a murit acolo din cauza virusului.
În total, orașul a confirmat aproape 200 de cazuri de coronavirus.
În noaptea de duminică, oficialii au spus că 170 de persoane din Wuhan erau încă internate pentru tratament în spital, nouă fiind în stare critică.
Autorităţile sanitare din districtul Daxing din Beijing au declarat că două persoane care au călătorit la Wuhan au fost tratate pentru pneumonie cauzată de acest virus.
La Shenzhen, oficialii au declarat că un bărbat în vârstă de 66 de ani a prezentat simptomele virusului în urma unei călătorii în vizită la rude din Wuhan.
Virusul s-a răspândit și în străinătate.
Două cazuri au fost confirmate în Thailanda și unul în Japonia - toate implicând persoane din Wuhan sau care au vizitat orașul.
Coreea de Sud a raportat luni primul său caz confirmat de boala misterioasă.
Centrul coreean pentru controlul și prevenirea bolilor a declarat că o femeie de origine chineză de 35 de ani suferea de febră și probleme respiratorii după ce a călătorit în țară din Wuhan. Ea a fost internată pentru tratament la un spital local.
Ce au spus oficialii din domeniul sănătății?
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că noul coronavirus din China s-ar putea răspândi la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu.
OMS a spus că o „sursă animală pare a fi cea mai probabilă sursă” a virusului.
Oamenii ar putea reduce riscul infectării cu coronavirus prin luarea de măsuri precum evitarea contactului cu animale vii, gătirea completă a cărnii și ouălor și evitarea contactului cu oricine prezintă simptome asemănătoare gripei.
Ce este acest virus?
Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoacă boli diverse, de la răceala comună la SARS, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Simptomele sunt și ele diverse, de la febră la insuficiență renală, iar, în unele cazuri, la deces. Unele se transmit ușor de la o persoană la alta, altele, nu.
Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni și a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia și apoi 37 de țări, în perioada 2002 - 2003.
Un coronavirus este vinovat și de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat inițial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.
Noul coronavirus detectat în Wuhan nu pare a fi atât de puternic precum SARS și MERS, având drept simptome principale febra și dificultățile respiratorii.
Redactare G.M.