Orban spune că Ucraina nu va fi niciodată membră a UE și NATO: Noi, europenii, nu avem bani pentru asta

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban, la Băile Tușnad. Foto: Profimedia Images
Viktor Orban, la Băile Tușnad. Foto: Profimedia Images

Conducerea Rusiei este „hiper-raţională”, în timp ce Occidentul devine tot mai „iraţional”, iar centrul de putere al lumii se va muta în Asia, a declarat sâmbătă Viktor Orban, care crede totodată că Ucraina nu va putea niciodată să-şi îndeplinească visul de a deveni membră a Uniunii Europene sau a NATO, relatează Reuters care a reţinut aceste idei din discursul pe care premierul Ungariei l-a susţinut la Băile Tuşnad.

Orban, un naţionalist aflat la putere din 2010, a făcut aceste comentarii în timpul unui discurs în care a prevăzut o schimbare a puterii globale dinspre Vestul „iraţional” către Asia şi Rusia. „În următoarele decenii lungi, poate secole, Asia va fi centrul dominant al lumii”, a spus Orban, menţionând China, India, Pakistan şi Indonezia ca viitoare mari puteri ale lumii.

„Iar noi, occidentalii, i-am împins şi pe ruşi în acest bloc”, a adăugat el în discursul, transmis de televiziunea maghiară, pe care Viktor Orban l-a rostit în faţa etnicilor maghiari prezenţi la un festival în oraşul Băile Tuşnad din România vecină.

Orban, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului UE, s-a distanţat brusc de restul blocului prin căutarea unor legături mai strânse cu Beijingul şi Moscova şi i-a înfuriat pe unii lideri europeni când a efectuat vizite surpriză la Kiev, Moscova şi Beijing în această lună pentru discuţii privind războiul din Ucraina, reaminteşte Reuters, citată de News.ro.

El a declarat că, spre deosebire de „slăbiciunea” Occidentului, poziţia Rusiei în afacerile mondiale a fost raţională şi previzibilă, afirmând că ţara a dat dovadă de flexibilitate economică şi s-a adaptat la sancţiunile occidentale încă de când a invadat Crimeea în 2014.

Orban, al cărui guvern a adoptat o serie de măsuri anti-LGBT, a declarat că Rusia a câştigat influenţă în multe părţi ale lumii tocmai prin înăsprirea drepturilor LGBTQ+. „Cel mai puternic apel internaţional al power-soft-ului Rusiei este opoziţia sa faţă de LGBTQ", a punctat el.

Pe de altă parte, Ucraina nu va deveni niciodată membră a UE sau a NATO, deoarece "noi, europenii, nu avem suficienţi bani pentru asta”, a mai spus premierul Ungariei.

„UE trebuie să renunţe la identitatea sa de proiect politic şi să devină un proiect economic şi de apărare”, consideră Orban.

UE a deschis negocieri de aderare cu Ucraina la sfârşitul lunii trecute, deşi ţara se află în faţa unui drum lung şi dificil înainte de a putea adera la bloc.

Pe de altă parte, Declaraţia finală a summitului NATO din această lună - agreată şi de Orban -  a afirmat că alianţa va sprijini Ucraina pe „calea sa ireversibilă” către aderare.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată mormântul Laurei Stoica la 18 ani de la moartea artistei. Cântăreața ar fi împlinit 57 de ani în...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei