VIDEO. Siria acuză Israelul de atac cu rachete, după ce SUA s-au retras din acordul nuclear cu Iranul

Data publicării:
boom

Mass-media de stat siriană acuză Israelul de lansarea unor rachete în apropiere de Damasc la scurt timp după ce șeful de Casa Albă, Donald Trump, a anunțat retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

După ce președintele Statelor Unite și-a anunțat decizia, Israelul a trecut pe alertă maximă în nordul țării.

Armata israeliană a declarat că, după ce a depistat „activitatea asimetrică” a trupelor iraniene din Siria, a ordonat autorităților din Înălțimile Golan să pregătească buncărele și a mobilizat mai mulți rezerviști, luând în calcul un posibil atac din partea Iranului, transmite Euronews.

La circa două ore după anunțul lui Donald Trump, agenția siriană de știri SANA a raportat două explozii în apropierea unei baze militare din Kisweh, la sud de Damasc, precizând că forțele aeriene au tras în două rachete israeliene și că nu au existat victime.

Întrebată în legătură cu aceste acuzații, o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a declarat: „Nu răspundem la astfel informații străine”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat miercuri dorinţa de a menţine coordonarea în materie de securitate cu Rusia în Siria, în contextul în care Moscova sprijină atât regimul sirian, cât şi pe aliatul său iranian, ambii inamici ai Israelului, informează France Presse, citată de Agerpres.

Declaraţia sa intervine înaintea întâlnirii prevăzute pentru miercuri cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova, la o zi după retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul.

„Având în vedere situaţia din Siria în acest moment, trebuie să ne asigurăm de continuarea coordonării în materie de securitate între armata rusă şi armata israeliană”, a afirmat Netanyahu, potrivit unui comunicat al biroului său.

Israelul a efectuat în ultimii ani, în special din 2017, numeroase atacuri aeriene în Siria împotriva regimului Bashar al-Assad şi aliatului acestuia, Hezbollahul libanez.

Israelul şi Siria sunt oficial în stare de război. Relaţiile sunt cu atât mai tensionate cu cât trei inamici ai Israelului operează în teatrul de război sirian - regimul de la Damasc şi aliaţii săi, Iranul şi Hezbollahul libanez proiranian.

Preşedintele rus Vladimir Putin, ale cărui trupe sprijină regimul de la Damasc, i-a cerut lui Netanyahu să nu destabilizeze situaţia, în condiţiile în care statul israelian încearcă să împiedice Iranul şi pe aliatul său Hezbollahul libanez să-şi consolideze prezenţa militară în Siria, ţară aflată în război din 2011.

Referitor la acordul nuclear iranian, Moscova şi guvernul israelian se situează pe poziţii opuse. Dacă Benjamin Netanyahu a salutat decizia „curajoasă” a aliatului său american, Rusia şi-a reiterat sprijinul faţă de acordul cu Iranul, preşedintele Vladimir Putin apreciind că acesta are o „importanţă primordială pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii internaţionale”.

Israelul, considerat prima putere militară şi singura putere nucleară din regiune, nu încetează să proclame că nu va permite Iranului să utilizeze Siria drept cap de pod împotriva sa, inclusiv instalarea unor capacităţi de producţie şi de lansare de rachete cu ghidare de precizie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri