VIDEO Rușii au aruncat în aer un tractor și s-au lăudat că au distrus unul dintre cele mai avansate tancuri ale Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
tractor-distrus-rusi
Rușii au aruncat în aer un tractor și s-au lăudat că au distrus unul dintre cele mai avansate tancuri ale Ucrainei. Foto: Captură video

Un filmuleţ dat publicității de Rusia pentru a arăta cum armata sa a aruncat în aer unul dintre cele mai avansate tancuri pe care le are Ucraina, se dovedeşte a fi, de fapt, momentul în care este distrus un tractor, potrivit unei analize realizate de Associated Press.

Ministerul rus al Apărării a postat marţi un videoclip pe Telegram în care spune că prezintă "imagini cu distrugerea unor vehicule blindate străine, inclusiv tancuri Leopard", scrie News.ro, care citează AP. Videoclipul a fost difuzat de posturile de televiziune şi site-urile de ştiri controlate de stat în Rusia, care au spus că imaginile provin de la sistemul cu termoviziune al unui elicopter de atac KA-52 Alligator.

În imaginile filmate pe timp de noapte se pot vedea mai multe siluete negre de vehicule, înainte ca elicopterul să lanseze o rachetă ghidată care loveşte unul dintre ele, făcându-l să explodeze.

Aproape imediat după ce videoclipul rusesc s-a răspândit online, mai mulţi experţi în armament şi bloggeri militari au început să pună la îndoială pe reţelele sociale că racheta elicopterului a lovit un tanc, cu atât mai puţin un Leopard.

Analiza vizuală efectuată de AP arată că vehiculele ce apar în înregistrare par a fi de fapt maşini agricole staţionate pe un câmp, mai exact un pulverizator autopropulsat şi două combine folosite pentru recoltarea porumbului şi a grâului. Vehiculul lovit de racheta rusă are patru roţi mari şi se află la înălţime faţă de sol, în timp ce tancurile Leopard 2 sunt joase şi au şenile.

Echipajele de tanchişti care operează pe linia frontului se ascund de obicei în vegetaţie sau în spatele clădirilor, ieşind doar pentru a se mişca şi a trage, au declarat pentru AP doi experţi în vehicule militare. Ar fi foarte neobişnuit ca tancurile să fie prezente şi să staţioneze în câmp deschis, unde devin ţinte uşoare pentru artileria inamică, au spus ei.

În plus. sistemele de imagistică termică, precum cel la bordul elicopterului rusesc, detectează sursele de căldură pentru a ţinti tancurile şi camioanele inamice în condiţii de fum sau lumină slabă. Vehiculele staţionate din videoclip apar negre, ceea ce înseamnă că motoarele lor erau reci, arată specialiştii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ambasada Rusiei la Washington a anunţat luni pe Twitter că forţele Moscovei au "anihilat" opt tancuri Leopard de producţie germană, acestea fiind printre cele mai avansate şi mai puternice arme pe care ţările NATO le-au furnizat Ucrainei.

Germania a anunţat la începutul acestui an că va furniza 18 tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei, care speră să primească aproximativ 100 de tancuri de la diferite ţări NATO în cursul anului viitor. Leopard 2 este unul dintre cele mai manevrabile şi puternic blindate tancuri de luptă din lume, având un tun de 120 mm capabil să percuteze tancurile ruseşti din epoca sovietică de la o distanţă de peste 4 kilometri, potrivit producătorului său, Krauss-Maffei Wegmann.

Ambasada Rusiei a mai afirmat săptămâna aceasta că forţele sale au distrus trei tancuri uşoare AMX-10 de fabricaţie franceză, care au roţi. Dar AMX-10 are şase roţi, nu patru. Silueta vehiculului distrus în videoclip pare să se potrivească mai mult cu un pulverizator autopropulsat, un tip de tractor specializat, comun în fermele moderne.

Oficialii ucraineni au refuzat să comenteze săptămâna aceasta dacă vreunul dintre tancurile lor Leopard a fost avariat în luptă, precizează AP.

Deşi atât Ucraina, cât şi Rusia au încercat în diferite momente să minimalizeze pierderile suferite pe câmpul de luptă, analiştii spun că armata rusă este cunoscută că a făcut şi în trecut afirmaţii despre mari victorii, care ulterior s-au dovedit a fi false.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri