„Această reţea de tuneluri este o adevărată pânză de păianjen”, afirmă un reprezentant al armatei siriene, care escortează mai mulţi jurnalişti în cadul unei vizite organizate în foste sectoare rebele în Ghouta.
După o ofensivă lansată pe 18 februarie, forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad au recucerit peste 95% din acest fost fief insurgent aflat la porţile Damascului, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale (ONG).
O intrare în labirintul subteran se află în subsolul unei şcoli transformate în cartier general de către insurgenţi din cadrul grupării islamiste Faylaq al-Rahman, în cartierul Jobar din Damasc, aflat cândva pe mâna rebelilor, a constatat un corespondent AFP.
Tunelurile au fost săpate la aproximativ 15 metri adâncime. Zidurile sunt consolidate cu stâlpi de metal, au camere de supraveghere şi sunt vizibile neoane.
Unele culoare permit trecerea unor maşini şi dau în tuneluri mai înguste, pe care se poate merge pe jos. Ele se întind în unele cazuri pe trei până la cinci kilometri şi leagă cartierul Jobar de oraşele rebele Aïn Tarma şi Zamalka.
Acestea din urmă se află într-un „buzunar” rebel situat în sudul Ghouta, aflat cândva sub controlul grupării Faylaq al-Rahman.
Armata siriană a preluat sâmbătă în înregime controlul asupra acestei zone, după evacuarea a mii de combatanţi şi civili către teritorii insurgente în nord-vestul ţării.
Aceste evacuări din Ghouta au fost negociate de Rusia, aliata de neclintit a puterii lui al-Assad. În cursul negocierilor, armata rusă le-a cerut rebelilor să-i predea planuri ale tunelurilor subterane.
ORAŞ FANTOMĂ
Într-o încăpere subterană, obuze de diferite calibre sunt aşezate în funcţie de raza de acţiune a tirului, în lăzi pe care este înscris numele unui cartier din Damasc. Rebelii bombardau intensiv capitala, cu regularitate, provocând morţi şi răniţi în rândul populaţiei.
„Reţeaua de tuneluri leagă depozite de muniţii aflate sub clădiri, locuri dificil reperabile de aviaţia siriană”, precizează reprezentantul militar.