Veneția e în fața unei alegeri dificile. Toată lumea e de acord că, înainte de pandemie, acest oraș-bijuterie era sufocat de milioane de turiști anual. Întrebarea e acum dacă Veneția ar putea și ar trebui să fie protejată de hoardele de vizitatori. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.
Piața Arsenalului este la doar o aruncătură de băț de faimoasa Piață San Marco și înseamnă acasă pentru o mulțime de venețieni. La fel ca Ariana și soțul ei Ivan, care dețin aici o mică fabrică de paste. Afacerea lor tradițională ține piept valurilor de turiști pentru a păstra un pic din autenticitatea zonei.
„Veneția este fragilă, este un oraș foarte delicat, fin și nu are nevoie de anumite tipuri de turism. Dacă doriți doar să vă plimbați prin oraș, puteți merge la Las Vegas și aruncați o privire la falsa Veneție de acolo”, spune antreprenorul Ivan de Rossi.
Mariano a venit la magazin pentru a cumpăra niște paste. Obișnuia să repare obiecte electronice, dar de ceva vreme nu mai câștigă suficient pentru a se întreține.
„A trebuit să caut altceva de muncă pentru că populația a scăzut și nu aveam suficienți clienți. Așa că am devenit gondolier”, spune Mariano Pozzobon.
Ce tip de turism i se potrivește Veneției?
Dar ce tip de turism se potrivește Veneției? E întrebarea la care se gândesc mulți locuitori ai orașului. În primăvara acestui an au fost în carantină timp de zece săptămâni din cauza coronavirusului. Astăzi străzile sunt încă nefiresc de goale.
Muzeul Guggenheim e deschis doar patru zile pe săptămână. Majoritatea celor care-i trec pragul sunt italieni. Să experimentezi, să înveți și ai curaj să încerci lucruri noi - mai ales în perioade de criză. De aici izvorăște vitalitatea artei.
„Trebuie să ne gândim și la conservare. Pentru noi, dar și pentru generațiile viitoare. Deci există o oportunitate și trebuie să vedem dacă această oportunitate va fi acceptată și înțeleasă de oamenii potriviți și de generațiile mai tinere”, spune Karole Vail, muzeograf.
Localnicii spun că pandemia ar putea fi ocazia unui nou început.
„Fără turism de masă, fără mese servite pe marginea drumului. O atitudine mai civilizată. Acest oraș merită să avem grijă de el”, spune Beatrice Mantovan.
Spunând da turismului, dar cu măsură - aceasta ar putea fi varianta câștigătoare a Veneției la ieșirea din pandemie.
Poate pandemia va învăța totuși omenirea să se respecte pe sine, orașele și natura.
Citiți și: Când frumusețea devine un blestem. Milioane de turiști au adus poluare în capitala verde a Europei
Editor : Luana Pavaluca