Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Armatei Ruse, a apărut, luni, pentru prima dată în public de la rebeliunea întreruptă a trupelor Wagner și a lui Evgheni Prigojin de la sfârșitul lunii iunie. Gherasimov, una dintre țintele lui Prigojin, a apărut la ministerul apărării rus ascultând un raport despre atcurile ucrainene cu rachete, relatează Reuters.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Ministerul apărării rus a transmis că imaginile îl arată pe Gherasimov într-o reuniune desfăşurată duminică, stând într-o sală de comandă militară pe un scaun din piele albă, adresându-se generalilor de rang înalt şi dând ordine, inclusiv şefului serviciului de informaţii militare (GRU).
În prezentarea sa, ministerul a utilizat titulatura sa actuală de şef al Statului Major General al Armatei Ruse şi de comandant al grupului combinat de forţe în Ucraina.
„Şeful Statului Major General al forţelor armate ale Federaţiei Ruse, generalul de armată Valeri Gherasimov a dat instrucţiuni şefului direcţiei principale de informaţii şi responsabililor postului de comandă al grupului combinat să organizeze o activitate sistematică de identificare a locurilor de stocare şi de antrenament, precum şi poziţiile de lansare a rachetelor S-200 şi a altor arme de atac similare ale inamicului şi să planifice distrugerea lor preventivă”, au precizat reprezentanții ministerului rus.
Ministerul apărării rus a transmis că Rusia „a dejucat”, duminică, un atac cu rachete ucrainene asupra Crimeei şi a regiunilor rusești Rostov şi Kaluga.
Generalul Gherasimov (67 de ani) este al treilea cel mai puternic responsabil militar de la Moscova după Vladimir Putin, comandantul suprem al Armatei Ruse, şi ministrul apărării Serghei Şoigu. Împreună cu ei, se crede că deţine una dintre cele trei serviete nucleare care pot declanşa un atac nuclear.
Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, i-a criticat cu înverşunare pe Gherasimov şi Şoigu pentru modul dezastruos în care au dirijat campania din Ucraina şi a organizat o scurtă rebeliune în 23-24 iunie pentru a cere demiterea acestora.
Gherasimov nu a mai fost văzut în public de la începutul lunii iunie. El nu a apărut în public şi nici nu a făcut vreo declaraţie în timpul tentativei de insurecţie, căreia Prigojin i-a pus capăt după ce i s-a promis că poate să plece în exil, iar ceilalţi participanţi la tentativa de rebeliune nu se vor confrunta cu urmăriri penale.
Editor : Adrian Dumitru