Ursula von der Leyen scapă de scandalul „Piepergate”. Eurodeputatul german numit de președinta CE la IMM-uri renunță la funcție

Data publicării:
Press conference in the EU Parliament, strasbourg, Grand Est, france - 14 Sep 2022
Foto: Markus Pieper / Sursa foto: Profimedia Images

Eurodeputatul german Markus Pieper a anunţat luni că renunţă la un post foarte bine remunerat în cadrul Comisiei Europene, în urma unei polemici care ameninţa campania electorală a preşedintei executivului european, Ursula von der Leyen, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.

Pieper, membru al Uniunii Creştin Democrate (CDU) germane, fusese numit la sfârşitul lunii ianuarie să ocupe în executivul UE un post nou creat, cel de emisar pentru întreprinderile mici şi mijlocii. Recrutarea sa a fost contestată în special de comisarul pentru piaţa internă, francezul Thierry Breton, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Alegerea unui compatriot provenit din acelaşi partid ca şefa Comisiei a alimentat acuzaţiile de favoritism, cu atât mai mult cu cât a intervenit cu câteva săptămâni înaintea congresului de la Bucureşti la care Partidul Popular European (PPE, din care face parte şi CDU) a aprobat susţinerea Ursulei von der Leyen pentru un al doilea mandat.

Parlamentul European a cerut joi, printr-un vot cu largă majoritate, anularea acestei numiri şi lansarea unei noi proceduri.

Pieper spune că e victima unei campanii politice duse de Breton

'Având în vedere modul în care Breton boicotează intrarea mea în funcţie încă de la început în cadrul Comisiei, nu văd în prezent nicio posibilitate de a răspunde aşteptărilor legitime legate de această funcţie', a declarat Markus Pieper luni seară pentru cotidianul german Handelsblatt. În opinia sa, comisarul francez este 'motivat exclusiv de politica partizană'.

Pieper semnase contractul la 31 martie şi urma să îşi preia postul marţi. El ar fi urmat să le raporteze direct Ursulei von der Leyen şi lui Thierry Breton, care se ocupă îndeosebi de industrie.

Postul de gradul 15, unul din cele mai înalte în ierarhia UE, urma să îi aducă o remuneraţie lunară de 18.430 euro brut, conform grilei oficiale.

Ursula von der Leyen a luat act de retragerea lui Pieper. 'Preşedinta respectă şi în acelaşi timp regretă decizia lui Markus Pieper de a renunţa să îşi preia funcţia de trimis pentru IMM-uri', a declarat luni seară purtătorul său de cuvânt Eric Mamer, într-un comunicat.

'Preşedinta a decis să suspende redeschiderea procedurii de selecţie pentru acest post (...) până după alegerile europene', a precizat acesta.

Și Breton a transmis că a luat notă de decizia lui Pieper.

„Transparența și colegialitatea sunt și ar trebui să rămână întotdeauna valorile noastre cardinale. Sper că acest post important pentru IMM-uri va fi ocupat cât mai curând posibil”, a scris el pe X.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Scandalul „Piepergate”

Într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen, Thierry Breton, precum şi comisarii italian Paolo Gentiloni, luxemburghez Nicolas Schmit şi şeful diplomaţiei UE, spaniolul Josep Borrell, puseseră la îndoială 'transparenţa şi imparţialitatea' procedurii de numire a lui Pieper.

Două candidate, eurodeputata cehă Martina Dlabajova din grupul Renew şi Anna Stellinger, din Confederaţia întreprinderilor suedeze, ajunseseră în ultima etapă a procedurii de recrutare cu evaluări mai bune decât Pieper.

Este a doua oară în nouă luni când o numire de top la Bruxelles a fost anulată, scrie The Guardian.

În iulie anul trecut, economistul american Fiona Scott Morton a anunțat că nu va ocupa un loc de muncă în comisie, după obiecțiile lui Emmanuel Macron conform cărora postul ar fi trebuit să revină unui candidat la UE.

„Piepergate”, așa cum a devenit cunoscut la Bruxelles, mocnește de două săptămâni și este perceput ca dovadă că victoria lui von der Leyen, considerată principala candidată în cursa pentru unul dintre cele mai influente locuri de muncă de la Bruxelles, poate încă să fie în pericol.

Se așteaptă ca statele membre să o susțină pe von der Leyen în calitate de candidat la președinția CE după alegerile din iunie, dar aceasta va avea în continuare nevoie de o majoritate de 361 de europarlamentari în parlamentul european. În urmă cu cinci ani, ea a fost aleasă cu o marjă de doar nouă voturi.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare, pentru accidentului mortal...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei