Unul dintre „părinții” neurotoxinei Noviciok rupe tăcerea: „Nu există antidot pentru Serghei Skripal și fiica lui”

Data actualizării: Data publicării:
170983157

Nu există un antidot pentru neurotoxina Noviciok, cu care au fost otrăviți pe 4 martie fostul agent dublu Serghei Skripal și fiica lui, Iulia, spune unul dintre oamenii de știință care au contribuit la dezvoltarea acestei arme chimice, rusul Vladimir Uglev.

uglev
Vladimir Uglev

Vladimir Uglev a vorbit despre otrăvirea lui Serghei Skripal, care a declanșat un război diplomatic de proporții între Rusia și Marea Britanie, într-un interviu oferit site-ului The Bell.

Între 1972 și 1988, Uglev a lucrat la dezvoltarea proiectului Noviciok în orașul Volsk din regiunea Saratov. La acea dată, Vladimir Uglev era cercetăror în cadrul GOSNIIOKHT (un centru sovietic pentru studiul chimiei ogranice).

Uglev spune că Noviciok-ul produs în perioada sa de activitate era alcătuit dintr-o mixtură de patru agenți neurotoxici, fiecare denumit după anul în care a fost creat: B-1976, C-1976, A-1972 și D-1980.

Neurotoxinele A-1972 și D-1980 au fost dezvoltate de Piotr Kirpicev, care a condus programul Foliant al ministerului sovietic de apărare, unde URSS-ul trebuia să producă o replică pentru arma chimică de proveniență americană VX. 

Persoana care i-a otrăvit pe fostul ofițer GRU și pe Iulia Skripal a transportat cel mai probabil neurotoxina sub forma „bilelor de bumbac” sau a pulberii și a introdus-o într-un dispozitiv de declanșare prin „degazare”.

„Dacă Skripal și fiica lui au primit o doză letală de B-1976 sau C-1976 ori D-1980, atunci, cel mai probabil, vor avea aceeași soartă ca și primele victime. Nu există un antidot pentru acești agenți toxici. Pot spune că o exactitate de 100% că dacă Serghei Skripal și fiica lui vor fi deconectați de la aparate, vor muri. Acum, ei sunt vii doar din punct de vedere tehnic”, a explicat Uglev în interviu.

Cercetătorul a lucrat în laboratoarele GOSNIIOKHT până în 1994, dată la care rușii nu reușiseră încă să producă un Noviciok printr-un amestec binar, de două neurotoxine, cum ar fi cazul – până la proba contrarie - acestui tip de neurotoxină folosit împotriva lui Serghei Skripal.

Cea mai recentă ipoteză legată de felul în care au fost otrăviți cei doi este aceea că neurotoxina ar fi fost introdusă în sistemul de ventilație al mașinii lui Serghei Skripal, potrivit unor surse din serviciile secrete americane.

Sursele descriu substanța neurotoxică folosită în atacul asupra lui Serghei Skripal ca fiind de consistența „prafului”.

Acest scenariu vine după ce, vineri, 18 martie, The Telegraph, citând surse sub protecția anonimatului forțelor anti-tero britanice , a scris că neurotoxina ar fi fost plantată în bagajul Iuliei Skripal.

Noviciok ar fi fost impregnată într-un articol de îmbrăcăminte sau într-o trusă de cosmetic, iar cei doi s-ar fi contaminat atunci când fiica fostului agent și-a desfăcut bagajul în casa din Salisbury a lui Skripal.

Serghei Skripal şi fiica lui se află în continuare spitalizați în stare critică.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri