Fostul președinte sudanez Omar al-Bashir va fi predat Curții Penale Internaționale, unde va fi judecat pentru crime de război. În trecut, țara africană spunea că nu îl va extrăda pe Bashir, informează CNN.
Bashid, înlăturat în aprilie 2019, după o serie de proteste la nivel național, va fi judecat la Haga pentru pentru crime împotriva umanității și crime de război. Faptele ar fi fost comise în campania militară din Darfur, în perioada 2003-2008.
Un membru al consiliului suveran aflat la conducere în Sudan a declarat că toți cetățenii sudanezi căutați de Curtea Penală Internațională (CPI) vor fi predați instanței. O sursă a confirmat pentru CNN că fostul președinte sudanez Omar al-Bashir se află printre ei.
Decizia face parte dintr-un acord între guvernul sudanez și rebelii din Darfur, potrivit sursei CNN.
Fadi El Abdallah, purtător de cuvânt al CPI, a declarat pentru CNN că instanța este la curent cu aceste informații, însă nu a primit încă și o confirmare oficială.
"Nu putem avea justiție dacă nu ne vindecăm rănile prin justiție", a spus Mahammed al-Ta'ashy, un mebru al consiliului suveran din Sudan.
Curtea Penală Internațională a emis două mandate de arestare pentru Bashid, primul în martie 2009 și al doilea în iulie 2010. Instanța îl consideră pe Bashir "în stare de libertate".
Omar al-Bashir a condus Sudan vreme de 30 de ani și este primul președinte în funcție căutat de CPI și prima persoană acuzată de CPI de genocid, se arată pe site-ul instanței de la Haga.
În decembrie 2019, Bashir a fost condamnat la doi ani de închisoare în Sudan, după ce a fost găsit vinovat de corupție și posesie ilegală de valută.
Editor web: Vlad Mironescu