Grupul energetic controlat de statul ungar MVM a informat miercuri că va prelua o participaţie de 5% la zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan, unul dintre cele mai mari din lume, transmite Reuters, preluat de Agerpres.
Într-un comunicat de presă, MVM a precizat că zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan are o producţie anuală de 29 de miliarde metri cubi. O participaţie de 5% s-ar traduce într-o aprovizionare anuală cu 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale pentru Ungaria.
Comparativ, Ungaria primeşte o cantitate de 4,5 miliarde de gaze naturale pe an din Rusia, conform unui acord pe 15 ani semnat în 2021.
Ungaria, o ţară fără ieşire la mare, îşi acoperă necesarul de gaze naturale din importuri, în principal din Rusia, chiar şi după invadarea Ucrainei în 2022, eveniment care a obligat multe ţări europene să caute surse alternative de aprovizionare cu energie.
Comunicatul grupului energetic MVM vine după ce ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto a anunţat, la un briefing de presă organizat la Baku, că Ungaria va prelua o participaţie la zăcământul de gaze Shah Deniz din Azerbaidjan.
Preluarea unei participaţii la acest zăcământ de gaze „ne dă nouă (Ungaria) o protecţie faţă de fluctuaţiile mari ale preţurilor la energie. În condiţiile în care Azerbaidjanul este un nou jucător în aprovizionarea noastră energetică, această situaţie ne conferă o aprovizionare cu energie mult mai stabilă, o mult mai mare securitate a aprovizionării cu energie”, a precizat Szijjarto.
În plus, oficialul ungar a informat că, pentru prima dată, Ungaria va cumpăra 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan, în acest an. De asemenea, în luna iulie, Azerbaidjanul, Georgia, România şi Ungaria vor înfiinţa un joint venture care va importa energie verde produsă în regiunea Caspicii în Europa Centrală, a adăugat Szijjarto.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului ungar a precizat, pe reţeaua socială X, după anunţul lui Szijjarto, că preluarea unei participaţii la zăcământul de gaze Shah Deniz „asigură o parte importantă din necesarul de gaze al Ungariei”.
Editor : A.C.