Ungaria blochează un ajutor de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina până după alegerile din SUA. „Strategia actuală nu funcţionează”

Data publicării:
viktor orban
Viktor Orban, premierul Ungariei. Foto: Profimedia Images

Ucraina nu poate câştiga războiul cu Rusia pe câmpul de luptă, a declarat marţi premierul ungar Viktor Orban, adăugând că este nevoie de dialog şi încetarea focului pentru a salva vieţi. La rândul său, ministrul ungar de finanţe a anunţat că Budapesta va întârzia până după alegerile prezidenţiale din SUA momentul reînnoirii sancţiunilor UE împotriva Rusiei, ceea ce blochează aprobarea finală pentru un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Premierul Viktor Orban, a cărui ţară se află la preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a declarat la un briefing de presă susţinut la Strasbourg că Donald Trump, dacă va fi ales președinte SUA, nu va aştepta până la învestirea sa, ci va începe să lucreze pentru pace în Ucraina imediat după alegerile din 5 noiembrie. Liderii europeni vor trebui să reacţioneze în consecinţă, a spus el, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

Orban, care îl susţine deschis pe Trump, a mai spus că este nevoie atât de comunicare directă, cât şi indirectă între părţile beligerante şi că în politica internaţională se obişnuieşte ca o terţă parte să medieze între acestea.

„Nu vrem să blocăm nimic, vrem doar să-i convingem pe liderii europeni să-şi schimbe strategia (privind Ucraina), deoarece strategia actuală nu funcţionează”, a spus Orban.

Orban, făcut „trădător”

La câteva zile după ce Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului UE, în iulie, Orban a pornit într-o misiune de pace autoasumată, care a inclus vizite la Moscova şi Kiev, precum şi în China şi la Trump, ceea ce a declanşat o reacţie vehementă din partea liderilor europeni.

Orban a declarat că ţara sa doreşte o relaţie economică normală cu Rusia în domenii care nu sunt afectate de sancţiuni. Ungaria se bazează în mare măsură pe importurile de ţiţei şi gaze ruseşti, iar Rosatom din Rusia construieşte o centrală nucleară în Ungaria.

„Suntem transparenţi, facem ceea ce spunem. Şi credem că în domeniile în care nu există sancţiuni între UE şi Rusia, în mod firesc, am dori să avem relaţii economice normale cu Rusia”, a declarat Orban. El i-a acuzat pe unii colegi occidentali de „ipocrizie” invocând petrolul şi gazele pe care aceştia le-au cumpărat din Rusia, dar nu a spus care sunt aceste ţări.

Conferinţa de presă a lui Orban a fost întreruptă pentru scurt timp de un politician din Coaliţia Democratică (DK), partid de opoziţie, care a intrat în sală strigând şi acuzându-l pe Orban că îşi „trădează” ţara, vânzând-o Rusiei şi Chinei. El a fost escortat afară de forţele de securitate.

Ungaria blochează ajutoarele pentru Ucraina 

Anterior acestui moment, aflat la Luxemburg, ministrul de finanţe din Ungaria, Mihaly Varga, a anunţat că ţara sa îşi amână până după alegerile prezidenţiale din SUA votul pentru calendarul reînnoirii sancţiunilor UE împotriva Rusiei, ceea ce va întârzia aprobarea finală pentru un împrumut G7 de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Washingtonul are nevoie ca UE să îşi revizuiască calendarul de reînnoire a sancţiunilor la fiecare trei ani, faţă de o dată la şase luni în prezent, pentru a contribui cu aproximativ 20 de miliarde de dolari la împrumutul G7, egalând astfel contribuţia Uniunii Europene, au explicat oficialii UE. Restul de 10 miliarde de dolari ar urma să fie furnizate de membrii G7 Canada, Marea Britanie şi Japonia.

Împrumutul, convenit în principiu de liderii G7 în iunie, ar urma să fie finanţat din venituri generate de cele 300 de miliarde de dolari din activele băncii centrale ruse, care sunt îngheţate în Occident după ce Moscova a invadat Ucraina la începutul anului 2022.

„Trebuie să fie decisă după alegerile din SUA”

Washingtonul nu doreşte să îşi facă griji la fiecare şase luni dacă activele ruseşti care susţin împrumutul vor rămâne îngheţate sau nu, au declarat oficialii.

„Credem că această chestiune, prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei, ar trebui să fie decisă după alegerile din SUA. Trebuie să vedem în ce direcţie merge viitoarea administraţie americană cu această problemă”, a declarat ministrul de finanţe al Ungariei, Mihaly Varga, într-o conferinţă de presă.

Uniunea Europeană a declarat că încasările din toate activele ruseşti îngheţate în Occident pot finanţa un împrumut de până la 45 de miliarde de euro . Deoarece majoritatea activelor se află în Europa, UE a declarat că poate oferi până la 35 de miliarde de euro pentru împrumutul G7. Această sumă va fi redusă cu suma cu care va contribui Statele Unite.

Problema va fi discutată în continuare la reuniunea miniştrilor de finanţe din G7 de la Washington de la sfârşitul lunii octombrie, dar decizia Ungariei înseamnă că, în final, contribuţiile fiecărei ţări din G7 vor putea fi stabilite abia după alegerile din 5 noiembrie.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Le-a murit fiul, dar părinții vor să-l ”readucă înapoi” prin intermediul nepotului lor
Digi FM
Ce pensie alimentară plătește Valeriu Gheorghiță în fiecare lună. El și fosta soție s-au despărțit după 20 de...
Pro FM
Ana Baniciu, criticată după ce și-a luat fiul de patru luni la o petrecere: "Ce tâmpenie să duci copilul în...
Film Now
I-a lăsat pe toți cu gura căscată! Brooke Shields, într-o rochie mini, verde neon, la 59 de ani. Picioare...
Adevarul
Europa ruptă-n două. Țările care se pregătesc să-i țină piept lui Putin și cele care vor să facă afaceri cu el
Newsweek
Ce bani îți aduc la pensie anii în care ai cotizat zero lei? Care sunt perioadele necontributive?
Digi FM
Radu Vâlcan, urare originală de ziua Adelei Popescu: "O să mă certe că o arăt așa". Ce spunea actrița despre...
Digi World
O lună fără alcool îți poate îmbunătăți sănătatea? 5 schimbări pozitive pe care le-ai putea observa
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
Visul fanilor s-a împlinit. Sandra Bullock și Keanu Reeves, împreună pe aceeași scenă, la 30 de ani de la...
UTV
Lisa Marie Presley a tinut in casa cadavrul fiului sau timp de 2 luni. Benjamin s-a sinucis la 27 de ani