Numărul migranților care încearcă să ajungă în Europa crește, dar crește și numărul celor care ajung să își piardă viața în Marea Mediterană. În timp ce oficialii Uniunii Europene încearcă să stăpânească fenomenul, țărmurile Tunisiei ajung să fie martore la tot mai multe tragedii. Pescarii povestesc că ajungă să prindă în plase cadavre, nu pești.
Pescarul Oussama Dabbebi a povestit pentru BBC că deseori se întâmplă să scoată din apă cadavre și că uneori a găsit în plasă un bebeluș.
"În loc să prind pește, găsesc uneori cadavre. Prima dată mi-a fost frică, apoi m-am obișnuit".
În vârstă de 30 de ani, pescarul a spus că de curând, timp de trei zile, a găsit cadavrele a 15 migranți în plasele sale.
"Odată am găsit cadavrul unui bebeluș. Cum să fie un bebeluș responsabil pentru ceva? Plângeam. Pentru adulți este diferit pentru că au trăit. Dar știi, pentru copil, el nu a văzut nimic pe lume."
Dabbebi pescuiește de la 10 ani în apropierea orașului tunisian Sfax. Când era copil, erau mulți pescari, dar acum, sunt tot mai puțini, deoarece majoritatea și-au vândut bărcile pentru sume mari traficanților. "De multe ori traficanții mi-au oferit sume incredibile pentru a-mi vinde barca. Am refuzat întotdeauna pentru că dacă ar folosi barca mea şi cineva s-ar îneca, nu mi-aş ierta-o niciodată", a spus el.
În timpul acestei discuții cu pescarul, echipa BBC vede la mică distanță, un grup de migranți din Sudanul de Sud care pleacă din port. Speră să ajungă în Marea Britanie. Unul spune că e la a doua încercare de a ajunge în Italia, prima oară fiind nevoit să renunțe din cauză că barca era supraaglomerată și pentru că vremea nu era bună.
"Era atât de mulți oameni și barca era foarte mică. Încă aveam de gând să mergem, dar când să plecăm, vântul era prea puternic", a povestit el.
Potrivit Gărzii Naționale din Tunisia, 13.000 de migranți au vrut să plece cu bărci adesea supraaglomerate din Sfax, dar au renunțat. Pe de altă parte, între ianuarie și aprilie anul acesta, aproximativ 24.000 de oameni au părăsit coasta tunisiană cu bărci improvizate și au ajuns în Italia, potrivit agenției ONU pentru refugiați.
Țara a devenit acum cel mai important punct de plecare pentru migranții care încearcă să ajungă în Europa. În portul Sfax, sunt grămezi de bărci ruginite și putrezite, unele pe jumătate scufundate în apă.
În cimitirul de la marginea orașului sunt rânduri de morminte recent săpate.
În doar două săptămâni, la începutul acestui an, peste 200 de cadavre de migranți au fost aduse aici, fiind vorba despre migranți care și-au pierdut viața pe mare.
Peste 27.000 de oameni au murit încercând să traverseze Mediterana începând din 2014. Această tragedie care se accelerează provoacă mari dificultăți orașului.
Directorul autorității regionale de sănătate, dr. Hatem Cherif, spune că autoritățile nu pot face față acestei probleme. „Capacitatea morgii spitalului este de maximum 35 până la 40. De obicei este suficient, dar acum este depășită”.
La morgă au fost aduse recent 250 de cadavre. Majoritatea au fost duse într-o cameră numită sumbru „camera catastrofei” și au fost puse unul peste altul. Doctorul Cherif a spus că toate vor fi îngropate în morminte separate, numerotate.
Mulți dintre cei care au murit sunt neidentificați, așa că se fac teste ADN, iar rezultatele se păstrează cu grijă, pentru ca rudele care îi caută să îi poată găsi.
Editor : G.M.