Un oficial ucrainean dezvăluie în premieră scopul incursiunii militare pe teritoriul Rusiei. „Suntem în ofensivă”

Data publicării:
vehicule rusesti de lupta distruse pe marginea drumului
Pe rețelele sociale au apărut imagini cu coloane de vehicule rusești distruse în regiunea Kursk. Sursă foto: X

Câteva mii de soldaţi ucraineni participă la incursiunea în regiunea rusă Kursk, care vizează „extinderea” forţelor Kremlinului şi „destabilizarea situaţiei în Rusia”, a declarat sâmbătă seara pentru AFP un înalt responsabil ucrainean din domeniul securităţii, potrivit Agerpres.

„Suntem în ofensivă. Obiectivul este de a extinde poziţiile inamicului, de a-i provoca pierderi maxime, de a destabiliza situaţia în Rusia - căci ei sunt incapabili să-şi protejeze propriile frontiere - şi de a muta războiul pe teritoriul rus”, a declarat oficialul ucrainean sub rezerva anonimatului.

Armata rusă a declarat miercuri că Kievul a trimis 1.000 de soldaţi pentru incursiunea sa în regiunea Kursk, operaţiune de o amploare inedită şi care intervine la doi ani şi jumătate după începutul invaziei ruse în Ucraina.

„Sunt mult mai mulţi”, a afirmat responsabilul ucrainean, estimând numărul trupelor ucrainene angajate în incursiune la „mii”.

Zile în şir, autorităţile de la Kiev au păstrat o tăcere aproape totală cu privire la această ofensivă care pare să fi luat prin surprindere Kremlinul şi care le-a permis ucrainenilor să pătrundă - potrivit analiştilor - cel puțin 15 km în adâncimea teritoriului rusesc.

Alte evaluări arată că ucrainenii au pătruns 40 de kilometri pe teritoriul Rusiei, în regiunea Kursk. De altfel, Moscova a decretat stare de regim antiterorist în regiunile Kursk, Belgorod și Briansk.

Pentru prima oară, preşedintele Volodimir Zelenski a evocat cu jumătate de gură această operaţiune în alocuţiunea sa zilnică de sâmbătă seara, afirmând că Kievul încearcă să „mute războiul” în Rusia.

„I-a luat prin surprindere pe ruşi”

Acest atac surpriză a refăcut moralul societăţii şi al armatei ucrainene epuizate de cei doi ani şi jumătate de invazie rusă, potrivit responsabilului ucrainean intervievat sâmbătă seara de AFP.

„Este o operaţiune foarte bună”, care „i-a luat prin surprindere pe ruşi” şi „ne-a refăcut într-adevăr moralul, cel al armatei ucrainene, al statului şi al societăţii”, a declarat acest responsabil.

După luni de retrageri pe frontul de Est, „această operaţiune a arătat că putem să atacăm şi să avansăm”, a mai spus el.

Potrivit acestei surse, incursiunea nu a provocat totuşi deocamdată slăbirea ofensivei ruse în estul Ucrainei, unde trupele Kremlinului, mai numeroase şi mai bine echipate, câştigă teren de câteva luni.

„În principiu, situaţia nu s-a schimbat. Presiunea lor în Est continuă, ei nu-şi retrag trupele din această zonă” chiar dacă „intensitatea atacurilor ruseşti pe frontul de Est a scăzut un pic”, a indicat acelaşi responsabil ucrainean.

El a asigurat că Ucraina respectă „cu stricteţe dreptul umanitar” internaţional în cadrul incursiunii sale în Rusia.

„Este foarte important ca Ucraina să nu încalce nicio convenţie, respectăm cu stricteţe dreptul umanitar: nu executăm prizonierii, nu violăm femei, nu jefuim”, a susţinut acest responsabil.

„Bucea, Irpin - toate acestea nu au loc şi nu vor avea loc”, a adăugat el, referindu-se la atrocităţile imputate trupelor ruseşti în aceste localităţi ucrainene la începutul anului 2022.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Casa de Pensii refuză pe bandă rulantă adeverințe pentru o pensie mai mare la Mica Recalculare. Cum?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei