Autoritățile din Belarus au reținut peste 20 de persoane în ultimul val de arestări, continuând represiunea amplă împotriva opozanților regimului Lukașenko, la un an de la scrutinul prezidențial contestat de opoziție și de comunitatea internațională, relatează The Guardian.
Belarus a fost zguduită de proteste care au fost alimentate de realegerea pe 9 august 2020 a președintelui autoritar, Alexander Lukașenko, pentru al șaselea mandat, într-un vot pe care opoziția și vestul l-au respins ca o „farsă”. Lukașenko a răspuns demonstrațiilor, dintre care cea mai mare a atras până la 200.000 de oameni, cu represiuni uriașe în care peste 35.000 de oameni au fost arestați.
Autoritățile bieloruse au intensificat arestrările în ultimele luni, reținând zeci de jurnaliști independenți, activiști și persoane care nu sunt loiale regimului. Centrul pentru drepturile omului Viasna a declarat, joi, că peste 20 de persoane au fost reținute în ultimele două zile în șase orașe din țară.
Andrei Dmitriyeu, care a fost printre contestatorii lui Lukașenko la votul prezidențial, a fost reținut pentru interogatoriu după o percheziție în apartamentul său din Minsk, joi. Dmitriyeu a fost eliberat mai târziu în acea zi, însă nu este clar dacă se confrunta cu vreo acuzație.
Ihar Lyașchenya, fostul ambasador în Slovenia, a fost arestat joi sub acuzația de „organizare a unor proteste în masă”, acuzații care îi pot aduce până la opt ani de închisoare.
Când au izbucnit protestele post-electorale, Lyașchenya a criticat public represiunea împotriva manifestanților.
Printre cei arestați în ultimul val sunt, de asemenea, avocați, activiști politici și de mediu care au făcut parte din inițiativa civică Skhod (Adunarea) destinată încurajării unui dialog național.
Fondul Monetar Internațional a declarat joi că monitorizează îndeaproape situația din Belarus, în urma cererilor ca fondul să limiteze noi plăți către guvernul lui Lukașenko.
Mărturii din detenție: m-au bătut cu mâinile, picioarele și folosind bastoanele
Stsiapan Latypau, un activist care s-a înjunghiat în gât cu un stilou în sala de judecată în iunie, în semn de protest împotriva represiunilor politice, a fost adus din nou, joi, în fața instanței, unde procurorii au cerut să-l condamne la opt ani și jumătate sub acuzații de încălcare a ordinii publice și fraudă.
Latypau, aflat în închisoare din septembrie, a descris instanței cum poliția l-a bătut în arest și a folosit o pungă de plastic pentru a-l sufoca.
„Plângeam, mă străduiam să respir cu o pungă de plastic pe cap, și ei râdeau”, a spus el.
„Mascații m-au bătut cu mâinile, picioarele și folosind bastoanele - m-au bătut simultan și apoi unul câte unul. M-au bătut cu pumnii și palmele peste urechi de mi s-a părut că îmi explodează o grenadă în cap.”, a spus acesta.
Protestele s-au stins, pe măsură ce autoritățile s-au îndreptat împotriva disidenților, iar liderii opoziției au fost fie închiși, fie forțați să părăsească țara.
Pe fondul represiunii continue, câteva zeci de femei îmbrăcate în alb și purtând flori roșii pentru a reprezenta culorile steagului roșu-alb al opoziției, au mărșăluit, joi, în capitala Belarusului într-un protest tăcut.
Editor : Robert Kiss