Micul oraș german Koblenz, cu 100.000 de locuitori, găzduieste primul proces în care doi torționari ai regimului sirian Bashar al-Assad se confruntă cu multiple acuzații.
Anwar Raslan și Eyad al-Gharib au fugit în Germania și au aplicat pentru azil politic, însă spre deosebire de ceilalți aplicanți, aceștia au făcut parte la un moment dat din aparatul de opresiune al dictatorului sirian Bashar al-Assad, scrie The Guardian.
Anwar Raslan, în vârstă de 57 de ani, este acuzat de crime împotriva umanității, viol, agresiune sexuală și de moartea a 58 de persoane, precum și de torturarea a cel puțin 4.000 de oameni închiși în unitatea al-Khatib a Ministerului sirian al informațiilor. Raslan a condus închisoarea în perioada 29 aprilie 2011 și 7 septembrie 2012. Anwar Raslan a fugit din Siria în 2012 și a încercat prima dată să obțină azil în Turcia, înainte să ajungă în Germania în 2014. A fost arestat în februarie 2019.
Eyad al-Gharib, un oficial de rang mai mic, este acuzat că a fost complice la crime împotriva umanității.
Raslan și Gharib sunt acuzați în primul proces de crime de război legat de faptele de tortură comise de statul sirian, de când a început conflictul în urmă cu 9 ani. Este pentru prima dată când oficiali ai regimului Assad sunt judecați într-un tribunal pentru încălcarea drepturilor omului.
Avocații organizațiilor pentru drepturile omului și activiștii au adunat ani de zile dovezi împotriva lui Raslan, convingându-i pe procurorii germani să preia cazul sub principiul jurisdicției universale, potrivit The Independent. Acest concept relativ nou în dreptul internațional permite unui stat să-i judece pe autorii celor mai flagrante crime și încălcări ale drepturilor omului, indiferent de naționalitatea lor, când procesul juridic în locul în care s-au comis faptele este nesigur sau nu poate fi realizat.
Orașul Koblenz a fost ales pentru derularea acestui proces, care ar urma să dureze luni de zile, din cauza numărului mare de cazuri în desfășurare la celelalte tribunale din Germania cu aceeași autoritate federală.
Editor web: V.M.