Un medic care a operat în Gaza povesteşte că trebuia să aleagă pe cine salvează: „Fosforul continuă să ardă până ajunge la os”

Data publicării:
British-Palestinian plastic surgeon specialising in conflict injuries Ghassan Abu Sitta sits on stairs for photos
Chirurgul Ghassan Abu Sitta vorbește despre crime de război în Gaza. Foto: Profimedia

Un medic britanico-palestinian cu mare experienţă de război şi revenit din Gaza a descris pentru AFP ce a văzut cât timp a stat în enclava palestiniană: un conflict ucigaş, de o intensitate ieşită din comun. Medicul speră că mărturia sa în faţa poliţiei britanice va duce la declanşarea de urmăriri penale pentru crime de război.

Ghassan Abu Sitta, un chirurg plastician în vârstă de 54 de ani, specializat în rănile de război, a petrecut 43 de zile ca voluntar în enclava palestiniană, mai ales în spitalele al-Ahli şi al-Shifa, în nordul Fâşiei Gaza.

Potrivit medicului, războiul din Gaza depășește în intensitate toate conflictele la care a mai fost prezent, în Irak, Siria, Yemen şi sudul Libanului: „Este ca diferenţa între o inundaţie şi un tsunami, amploarea este complet diferită”, a explicat el într-o discuţie purtată duminică cu AFP, potrivit Agerpres.

Războiul din Gaza se diferenţiază prin „numărul de răniţi”, „numărul de copii ucişi, intensitatea bombardamentelor, prin faptul că, în zilele care au urmat începutului războiului, sistemul de sănătate din Gaza a fost complet depășit”, a subliniat el.

„Aveam de luat decizii pe cine să îngrijim”

Doctorul Abu Sitta, născut în Kuweit şi instalat în Regatul Unit la sfârşitul anilor 1980, a sosit în Gaza din Egipt la 9 octombrie, într-o echipă a organizaţiei Medici fără frontiere.

„Încă de la început, capacitatea era inferioară numărului de răniţi pe care îi aveam de tratat. Din ce în ce mai mult aveam de luat decizii foarte dificile pentru a alege pe cine să îngrijim”, spune el.

Doctorul îşi aminteşte cazul unui bărbat de 40 de ani care a sosit la spital cu schije de obuz în cap. Avea nevoie de un computer tomograf şi de un neurochirurg, dar aceştia nu existau în spital.

„Li s-a spus asta copiilor lui şi ei au rămas în jurul tărgii sale în acea noapte până când pacientul a murit în cursul dimineţii”, povesteşte medicul.

Spitalele au ajuns atât de rapid în lipsă de produse de anestezie şi analgezice, încât dr. Abu Sitta a fost nevoit să cureţe „plăgi foarte dureroase” fără posibilitatea de atenuare a durerii.

„Aveam de ales între a face asta şi a-i vedea murind din cauza infectării rănilor”, spune el.

„Fosforul continuă să ardă până ajunge la os”

Medicul dă asigurări că a îngrijit răni cauzate de fosfor alb, a cărui utilizare ca armă chimică este interzisă de dreptul internaţional, dar care rămâne autorizat pentru curăţarea câmpurilor de luptă sau pentru a face un ecran de fum.

Libanul a acuzat Israelul că a recurs la fosfor alb în conflictul actual.

„Este o rană foarte caracteristică. Fosforul continuă să ardă până la părţile cele mai profunde ale corpului, până ajunge la os”, explică medicul.

Dr. Abu Sitta mai spune că a plecat din Gaza din cauza faptului că lipsa materialelor medicale îl împiedica să facă operaţii.

Probe despre posibile crime de război

De când a revenit în Marea Britanie, îşi petrece cea mai mare parte a timpului alertând responsabili politici şi organizaţii umanitare cu privire la necesitatea urgentă de ajutor.

„Încerc să-mi ajut atât cât pot pacienţii pe care i-am lăsat în urmă, ducându-le vocea în exterior”, mărturiseşte el.

Medicul explică faptul că a relatat poliţiei din Londra despre rănile pe care le-a constatat, tipul de arme folosite, utilizarea fosforului alb şi „atacurile împotriva civililor”.

El a povestit de asemenea despre cum a supravieţuit atacului din 17 octombrie asupra spitalului al-Ahli, atac de care Hamas acuză Israelul, dar pe care ţări occidentale îl atribuie unei rachete palestiniene defectuoase.

În ce îl priveşte, Scotland Yard subliniază că are obligaţia de a strânge probe despre posibile crime de război ale celor două părţi pentru justiţia internaţională.

„În cele din urmă, justiţia îi va găsi pe aceşti indivizi, fie şi după 5 ani, 10 ani, atunci când vor avea 80 de ani, atunci când echilibrul de putere în lume va face justiţia posibilă pentru palestinieni”, este de părere medicul.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Lege pentru românii cu casa la curte: Vecinii pot cere demolarea și...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
200.000 de pensionari vor încasa 2 pensii, în luna decembrie. Casa de Pensii spune motivul.
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Artefacte din Efectul Cantemir (poza principala)
MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, schimbă percepția românilor asupra...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...