Forțele ucrainene susțin că un lunetist de-ai lor a reușit să elimine un soldat rus de la incredibila distanță de 2.710 metri, ceea ce ar face să fie a doua cea mai lungă lovitură de precizie înregistrată vreodată. Comandamentul Strategic al Forțelor Armate ale Ucrainei a postat și un video pe rețelele sociale, afirmând că lovitura este confirmată. Printre trăgătorii de elită există însă și sceptici, care pun la îndoială reușita, dar nu spun că este o lovitură imposibilă.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„Un lunetist ucrainean s-a apropiat de recordul mondial pentru cea mai lungă lovitură de precizie în luptă. Cu o lovitură de precizie a forțelor noastre speciale, ocupantul (rus - n.r.) a fost eliminat de la distanța de 2.710 metri - distanță care acum pe locul 2 în clasamentul mondial, confirmată de conducerea Forțelor Armate.
Reamintim că primul loc în lume este ocupat de o lovitură a unui lunetist canadian, la distanța de 3.540 de metri, în timpul unei misiuni în Irak. Al doilea loc i-a aparținut britanicului Craig Harrison, cu o distanță de 2.475 de metri”, a notat Comandamentul Strategic al Forțelor Armate ale Ucrainei pe canalul său de Telegram, unde a postat și clipul video.
În imagine apare silueta albă a unui om, văzut printr-un vizor termic, care se mișcă lângă ceea ce par a fi niște copaci. Ținta este încadrată în vizor și după o secundă se prăbușește la pământ.
Site-ul Task&Purpose, specializat în domeniul conflictelor, arată că nu există o confirmare independentă a reușitei revendicate de armata ucraineană, dar nici nu poate să o excludă. Același lucru îl susțin și doi trăgători de elită consultați de publicația amintită: lovitura este deosebit de dificilă, dar nu imposibilă.
„Nu spun că e imposibil, dar chiar depinde de mai mulți factori”, a comentat Justin Governale, fost lunetist în marina americană, care a participat la misiuni în Afganistan. Printre factorii necesari, el enumeră în primul arma, care ar trebui să fie probabil Snipex Alligator, o armă ce se găsește în dotarea forțelor ucrainene.
Ethan Nagel, un alt lunetist american care a luptat în Irak și Afganistan, spune că relieful relativ plat al Ucrainei este mai bun pentru astfel de lovituri, în comparație cu relieful muntos din Orientul Mjlociu.
„Din înregistrarea pe care am văzut-o, este o lovitură extrem de dificilă și, sincer, ține mai mult de noroc. Poți să-ți folosești toate cunoștințele, dar trebuie să se alinieze și stelele ca să reușești lovituri la distanța asta”, a declarat Ethan Nagel pentru Task&Purpose.
Editor : Bogdan Păcurar